11 Юли, 2022 13:32 3 750 1

Лековито растение се намира навсякъде в България, но рядко го ползваме

  • коприва-
  • растение-
  • народна медицина-
  • алтернативна медицина-
  • лековита-
  • полезно

Копривата е широко разпространена у нас, както и изключително лековита, но малцина познават всичките ѝ полезни свойства

Лековито растение се намира навсякъде в България, но рядко го ползваме - 1
Снимка: Shutterstock

В наши дни копривата се използва успешно в медицината (народна и традиционна) - тя е включена в много аптечни билкови смеси. Важно е да знаете, че не се препоръчва честото използване на коприва от хора, които страдат от разширени вени или тромбофлебит, тъй като растението силно сгъстява кръвта, увеличава значително съсирването ѝ, пише zdrave.to.

На бременните жени е строго забранено да ядат коприва, тъй като това може да провокира контракции и да причини преждевременно раждане.

Копривата обаче е незаменима, ако трябва да спрете кървенето. Използва се и при лечение на гнойни рани и язви (те се поръсват със стрити на прах листа, изсушени на слънце) - растението има отлични бактерицидни свойства.

Тази билка е в състояние да попълни ежедневната нужда на организма от витамини А, С, К, В1, В2, В3 и микроелементи (мед, желязо, калций).

За козметични цели е полезно да миете косата си с отвара от коприва. За да направите това, вземете 100-150 грама пресни или сушени листа от коприва, залейте ги с един литър вряла вода, добавяйки една супена лъжица мед.

Настоявайте за един час и прецедете. Две-три чаши от отварата се разтварят в леген с топла вода, след което косата се измива. Не е необходимо да използвате шампоан. Косата след тази процедура придобива естествен здравословен блясък и става като копринена.

За салати са подходящи само млади листа. Изплакнете, нарежете, добавете зелен лук, магданоз и копър. Смесете всичко, подправете с растително масло, сол, черен пипер.

Копривата може да се използва за супа. Нарежете два картофа на кубчета и гответе в месен бульон. Добавете ситно нарязани листа от коприва и киселец, изчакайте една-две минути, докато заври и отстранете от огъня. Супата може да се подправи с кисело мляко и да се поръси със зелен лук и копър., Сол и черен пипер - на вкус.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Про100 100

    5 0 Отговор
    Румънците пият чай от коприва😜