Last news in Fakti

12 Юли, 2022 21:10 1 258 15

Връщат безплатните COVD тестове с направление

  • covd тестове-
  • направление

Очаква се в сряда главният държавен здравен инспектор да съобщи дали ще препоръча затягане на мерките

Връщат безплатните COVD тестове с направление - 1
Снимка: Shutterstock

Здравните власти връщат безплатните COVD тестове с направление от личния лекар. Целта е да се разкрие по-реално картината на заболеваемостта през новата лятна вълна на пандемията, съобщи Нова тв. Според математици, случаите са в пъти повече от официално регистрираните и тепърва ще се покачват. Очаква се утре главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев да съобщи дали ще препоръча затягане на мерките.

А пред ваксинационните пунктове вече има опашки от хора, желаещи четвърта доза.

10 станаха вече областите в „жълто” на картата - с над 100 заразени на 100 000 души. А в София-град заразените вече са над 200 на 100 000.

След отпадането на извънредната епидемична обстановка на 1 април личните лекари нямаха право да издават направления за безплатни тестове, което по думите им доведе до сериозен спад на желаещите да се изследват. Днес обаче здравните власти предложиха връщане на процедурата, но този път за сметка на Здравната каса ще са само бързите антигенни тестове, не и PCR-те.

Лични лекари се надяват до дни да имат възможност да започнат отново да назначават безплатни тестове. А също и процедурата при антгенните изследвания да е като тази за PCR.

„Дано по-бързо успее да се организира и ние да имаме тази възможност да го правим, както го правихме последната една година. Да го правим дори дистанционно, ако пациентът ни се обади по телефона, че има симптоми за COVID”, заяви д-р Румен Алексов, личен лекар.

В мотивите за предложението от здравното министерство посочват, че ранното доказване на заразените и тяхното карантиниране ще доведе до значително забавяне на разпространението на COVID-19. А то, според математици, е достигнало до около 7 000 нови заразени на ден.

„Мисля, че този месец болните от скритите числа ще се вдигнат поне до 15 000-20 000. А иначе официално регистрирани ще бъдат пак около 2000-3000 случая”, заяви проф. Огнян Кунчев.

Сега е моментът за връщане на някои ограничения, смята бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

„Поне елементарните мерки за предпазване бихме могли да ги въведем, за да не стигаме до крайности. Малко по-полегата да е кривата на катерене нагоре, защото ако изтървем началото, пикът ще е по-висок и по-страшен и ще се наложат по-строги ограничителни мерки”, заяви д-р Виткова.

А след месеци на нулев интерес, пред имунизационните кабинети отново се появиха опашки за ваксини. Само вчера в Пловдив са поставени близо 200 бустер дози, опашки има и днес.

Интересът към поставянето на първите две дози обаче остава слаб, отчитат специалистите. Желаещите да се предпазят от инфекцията са предимно възрастни хора.

„Страхуват се. Прекарали са вируса тежко. По-скоро е някакво спокойствие за това, че хората, които са ваксинирани карат по-леко вируса”, заяви д-р Милена Панайотова.

Вирусолози съветват да не се отлага имунизацията с 4-та доза при рисковите групи.

„Доста хора се опитват да изчакат да се появят актуализирани ваксини. Но няма как да знаем дали ще са по-добри от настоящите. Няма как да сме сигурни, че вирусът, с който ще бъдат актуализирани ще е актуален след няколко месеца”, каза проф. Радостина Александрова, вирусолог.

Вчера Европейската агенция по лекарствата препоръча поставянето на втора бустер доза за всички хора над 60 години.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доктор Ливайн

    3 28 Отговор
    Върнете маските на закрито и открито преди да е станало страшно.

    Да се върнат и брифингите на национален оперативен щаб.
  • 2 Въпрос

    27 1 Отговор
    Па колко "безплатно" е безплатното? Нещо производителите ги дават без пари или дистрибуторите поемат цената и транспорта за тяхна сметка? Или да не питаме после що няма пари за лечение на децата и болниците приличат на такива от Сомалия...
  • 3 Психясал Ковидар

    31 1 Отговор
    Айдеее, психопатите връщат психарията и пак влизаме у психиатрията. Мислех че поне до септември ще ни оставят да поживеем нормално. Ама няма живот вече! Само тормоз, тормоз и пак тормоз!
  • 4 нннн

    30 1 Отговор
    Айде стига с тази хрема! Безплатните тестове ги плащаме ние чрез данъците. Абе, верно ли са поръчали ваксини за 750 милиона? Поне 75 милиона комисионни? Не се наядоха, ей!
  • 5 Продължаваме Промяната

    24 2 Отговор
    Ами да, трябва да се точат кинти
  • 6 така, така

    25 1 Отговор
    хайде от понеделник локдаун, защото с тези цени на газа, горивата, тока, водата и храната, скоро може да стане революц;ия като в Шри Ланка. Трябва да се вземат спешно мерки и ковид да си влезе в дежурната роля на изолатор за разгневените. А за данните за фалшиви положителни проби за ковид какво ще кажете, а? Що пък не, целта оправдава средствата, нали русофоби и соросоиди?

    Коментиран от #9

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 1 Отговор
    Айде, "зарибяване 2" започна....
  • 8 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    12 2 Отговор
    ЧАКАМЕ НОВИНИ....СКОРО☝ ШОУТО ЗАПОЧВА ОКТОМВРИ..НА ИЗБОРИТЕ..😷🔒
  • 9 ШЕФЕ БАТЕ,

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "така, така":

    КАК СЕ ПРАВЯТ ФАЛШИВИ ПРОБИ...КАТО ВЗИМАТ СЕКРЕТ ОТ ПУ.РУ.ИЛИ,А🚮
  • 10 КОВИД ИДИОТ

    12 1 Отговор
    боцкаите се бълъци,всеки ден па 3 пъти с украинки се боцкайте
  • 11 Буркание Уест

    14 0 Отговор
    кога я измислихте тази вълна бе, гал.фони???? Само възраждане за вас, платени слуги на либерастията
  • 12 Грульо

    18 0 Отговор
    Нарочно пускат направления за тест от лични лекари, за да вдигнат бройката, тез измамници. :D Бойкот на всички ковит мерки!
  • 13 Безплатни

    10 0 Отговор
    PCR тестове. Всички знаем че безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Те искат само да им направите статистиката. Хора не се тествайте при симптоми на настинка която сте карали многократно в миналото преди пландемията.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 парите

    0 0 Отговор
    за безплатните тестове не идват ли от здравните осигуровки, които плащаме?