Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 07:17 4 769 38

Направление от личния лекар за PCR тест при 5 симптома

  • коронавирус-
  • направление-
  • pcr тест

Предложението е публикувано на интернет страницата на БЛС

Направление от личния лекар за PCR тест при 5 симптома - 1
Снимка: БГНЕС

Личните лекари да издават направление за PCR тест за Covid-19 при наличие на поне пет симптома у пациента. Това е предложението на Здравната каса за проект на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г., изпратено до Българския лекарски съюз.

Електронно направление ще може да бъде изпращано от личния лекар до Националната здравна информационна система, а от системата ще бъде генериран уникален код на направлението, се допълва още в проекта за изменение.

След като личният лекар предостави уникалния код на пациента, болният ще трябва да го представи в лаборатория, сключила договор със Здравната каса и извършваща PCR тестове.

Предложението е публикувано на интернет страницата на БЛС.

Личният лекар ще може да издаде направлението за теста, ако пациентът има поне пет от симптомите - новопоявила се температура; новопоявила се кашлица /предимно суха/; новопоявила се силна отпадналост; новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; кислородно насищане по-малко от 92 на сто /или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест/ при извършване на пулсоксиметрия, ако има такава възможност, е записано в проекта.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 6 Отговор
    Пред частната лаборатория в квартала има всеки ден опашки от роми ,без личен лекар.

    Коментиран от #16, #17

  • 2 БАЙ Х@Й

    20 4 Отговор
    За направление- пет симптома . При болно внуче - без направление 2 родители , 2 баби и 2 дядовци - 6 теста !

    Коментиран от #6, #37

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Жоро

    22 4 Отговор
    И за какво се прави тест? Ако е отрицателен не може ли да се заразиш след това

    Коментиран от #36

  • 6 Жоро

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    Значи ако е болно внучето е достатъчно на него да се направи тест а и ако е с корона какво ще го изолитат в мазето ли ? Ми то ако е болно и те вече са се заразили въобще които е болен трябва да се самоизолира за да не разпространява това се збае и за обикновения грип когато не се правеха тестове.

    Коментиран от #10

  • 7 перничанин

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "Alf":

    За да ти издадат болничен ( минимум 14 дни) . Не всички сме ученици тука , има и хора работещи.
  • 8 Бачо Киро

    16 5 Отговор
    Ама как чак при поне пет? Вчера нали поредният специалист обясняваше, как ако ти драска гърлото и ти е запушен носът и вече имаш корона...
  • 9 ХХЛ

    18 6 Отговор
    Не разбрахте ли, ще си плащате тестовете защото шкафчето е празно! Батето ще ви помага ама някой ден!!! От него простотии и лужи, помощ ще има когато бъде арестуван и съден!

    Коментиран от #19

  • 10 БАЙ Х@Й

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "Жоро":

    Да де, ама за болничен си требе тест . Та 6 теста - една заплата и една пенсия и от болничните назад в заплатите. А къде ще се изолираме? Кой ще ни готви и пазарува ? В хотела на Валери ли ?
  • 11 Behemoth

    17 4 Отговор
    Чакаш на опашка с 30% носители на вируса теста ти излиза отрицателен ...въпрос с повишена трудност :Каква е вероятността да си го хванал на опашката?

    Коментиран от #12

  • 12 БАЙ Х@Й

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Behemoth":

    То за процентите питай ония дето 200 дни по 5% и 20 дни по 20% и още няма не едно цяло, ами и една трета няма !
  • 13 Един

    12 6 Отговор
    Преболедувах! Пратиха ме PCR, 7-ми ден откакто ми дадоха направлението за теста, 4 ден от пробата - ОЩЕ НЯМАМ РЕЗУЛТАТ!
    НИТО СЪМ НА РАБОТА , НИТО СЪМ ПОД КАРАНТИНА ! ГЕРБАДЖИЙСКИ ВЛАСТИ , АКО МОГА ЩЕ ВИ ЗАТРИЯ!

    Коментиран от #31

  • 14 Шопо

    4 5 Отговор
    А гардеробите и чекмеджетата се пълнят с $,£,¥,¢
  • 15 измислиха го

    12 4 Отговор
    Я глей ти... Как си спестиха от тестове набързичко... Значи единият от симптомите, за да ти дадат направление за тест е "новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух"... Обаче този симптом се появява по-късно, когато вече си на средата на пневмонията. А до тогава кво? Ще се разхождаш да ръсиш вирус, защото нямаш тест и не си карантиниран? Е, яко се подиграват с нас!!!
  • 16 Питам Последния Софиянец

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Осигуряваш ли работниците си на реалните им заплати? Ако да - дори да ги съкратиш, цяла година могат да не работят и ще си взимат 80% чисто. Ако не - ти си престъпник спрямо тях и нямаш морално право да протестираш.

    Коментиран от #22

  • 17 Въпрос

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За коя лаборатория, в кой квартал говориш? До момента съм си правил тестове в 2 софийски лаборатории и не съм видял роми на опашката. Защо лъжеш и манипулираш хората с грешна информация?

    Коментиран от #20, #26

  • 18 Behemoth

    10 1 Отговор
    След като прочета новините за ковида и моментално ми се появяват поне няколко симптома!
  • 19 Истината

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "ХХЛ":

    Да, точно така. Тя и баба ти Меркел заради шкафчето тества германците. Цял свят се притеснил за ГЕРБ и измислили тая конспирация, за да ги оставят на власт. Обаче не се сетили, че тука има много интелигентни хора, които ще ги разкрият - таксиджията от панелката, плочкаджията от Обеля, тираджията от Надежда и т.н

    Коментиран от #21

  • 20 Последния Софиянец

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Въпрос":

    Другия път се огледай.И се ослушай ,че никой не кашля.

    Коментиран от #23

  • 21 просто така

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "Истината":

    Баба ти Меркел безплатно ли ги тества или както тук иска всеки, който се чувства болен да си плати тест 130лв, да се самокарантинира и ако може да не звъни на Смешна помощ, щото баба ти Меркел не е смогнала и линейки да купи....
  • 22 ръгай чушки в боба

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Питам Последния Софиянец":

    Готвачката, ще изръга с 80-те % /на борсата са 60%/. Ама, 'неговото' се губи. А и той, не се е разработил. От коментари и протести, няма време.
  • 23 Истината

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    Не отговори на въпроса - за коя лаборатория и в кой квартал, нека го видим с очите си?
  • 24 Доктора

    4 2 Отговор
    ПСР тестовете имат неточност между 84 и 92%. Официално потвърдено от много учени в медицината. Самият им създател на тези тестове сам казва, че те са неефективни и не са предназначени за диагностика на този вирус а на съвсем други неща. От тук следва логичният въпрос кой наложи този неточен метод за идентификация на наличие на ковид, кой има интерес да се облъчват хората с тези неверни неща и защо не се каже истината и не се сложи край на всичко това?
  • 25 Асан

    5 1 Отговор
    Нема да се плашите,направление за гробар ще се издава при 6 симптома.
  • 26 Има качени клипове в мрежата

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Въпрос":

    и всеки с малко мозък в главата и желание би могъл да ги намери и изгледа. Снимки има още повече. Потърси и клипа с патладжаните в едно отделение за ковид как си правят купон и играят кичеци. Всичките лилави. Защо ли? Явно тях вируса най-много ги лови, а българите накрая мрат.

    Коментиран от #27

  • 27 Бабикян

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Има качени клипове в мрежата":

    Не смяташ ли, че точно това е пътя на фалшивите новини, с които манипулират хората. Всичко е по поръчка.
  • 28 безобразие

    8 1 Отговор
    Вие добре ли сте бе... Ако има загубана вкус и обоняние както имат някои хора, това е почти сигурно корона вирус. Колко хора въобще нямат температура или дори кашлица, нали беше важно да се изолират болните бързо. Вие така ще разболеете всички бе некадърници прости. Хората нямат пари да си платят теста и ще ходят на работа болни. Аман от глупаци.досвидяха ви се пари за тестове явно.

    Коментиран от #30

  • 29 Гост

    5 1 Отговор
    Дам хауса и ужасът продължава!!! Зор да нч да си плащаме!!! За какво са ми здравни осигуровки защо плащам и за второ здравно?!?!? 5 симптома за направление вие нормални ли сте!?!?
  • 30 Че те

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "безобразие":

    Хората това са казали - като имаш ЕДИН от следните симптоми. Това значи, че загубата на вкус и обоняние е достатъчен критерий за безплатен тест. Не чети по сайтовете за фалшиви новини как ти поднасят информацията.

    Коментиран от #32, #33

  • 31 лошо

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Един":

    От момента на положителния тест казаха, че те вкарват в системата и ти тече карантината, но нямали хора да пишат и връчват направления навреме, на една приятелка й го връчиха след една седмица и бяха забравили да я пишат карантинирана, заедно с дъщеря й, че поправяха. Но ако те забавят с тест една седмица, освен болничен на основание, че не се чувстваш добре от личния...Наистина е помия голяма, ако нямаш пари да си направиш тест си жив умрял. Някои хора за 11 дни си отиват от вируса, а в твоя случай още личния не може да ти даде адекватно лечение, щото не знае какво ти има.
  • 32 офф

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Че те":

    Какви хора бе, прочети че Здравна каса иска да имаш поне 5 симптома да те тестват чрез личен лекар, ти явно не четеш статията, ами си витаеш във въздуха.
  • 33 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Че те":

    5 трябва да има за пср по здравна каса не 1
  • 34 българка

    2 1 Отговор
    Поредната глупост! И по телефона ли ще се установява това?

    Коментиран от #35

  • 35 ха-ха

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "българка":

    Ами, по телефона. Не ти ли се е налагало да викаш линейка? Един час те разпитват с надеждата да чуят, как слушалката 'тупва' на земята и няма нужда да се разкарват :-)
  • 36 Верно ли

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Жоро":

    Ами тъй де. Ама се оказа, че има много "съвестни" граждани, дето тичкат болни да висят пред лабораториите, за да се "карантинират" после за 14 дена и да публикуват в социалните медии какви са жертви на "убийците", дето се разхождат навън без маски. Както и по-рано съм казвал - неолиберастите не успяха да разделят обществото нито с мигрантите, нито с би-тата, но с този вирус направо ни видеха сметката.
  • 37 Джи-Пи

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    Пропуснат е най-важният симптом,а именно- диария с обща отпадналост!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.