Last news in Fakti

2 Август, 2022 18:31 2 364 2

Лекар посочи най-голямата грешка при приема на витамини

  • хранително разтройство-
  • бъбречно заболяване-
  • витамини-
  • минерали

Неподходящата дозировка може да доведе до бъбречни и хранителни разстройства

Лекар посочи най-голямата грешка при приема на витамини - 1
Снимка: Shutterstock

Правилната дозировка на витамини и микроелементи е задача на лекаря. Витамините, предупреждават медици, и по специално витамин D, са необходими, но сега през лятото може да са опасни, тъй като и те могат да предизвикат състояние, наподобяващо слънчево изгаряне, пише zdrave.to.

Ако ги приемаме както ни падне, особено през горещите слънчеви дни, може да възникне фотодерматит – увреждане на кожата. Имайте предвид, че всички витамини трябва да се приемат през втората половина на деня, и то задължително след ядене.

Много витаминни, особено витамин С, повишават киселинността и дразнят стомашната лигавица. Има дори случаи на бъбречно увреждане – нефрит, заради безразборен прием именно на витамин С.

Ако пък превишите дозата на витамин D, е възможно развитие на бъбречна калциноза, т.е., отлагане на калциеви кристали в бъбречните каналчета. От друга страна, витамините от групата В стимулират имунитета, но и те дразнят стомашната лигавица.

И не на последно място, предозирането на витаминни препарати води до диспепсия (прилошаване, повръщане), алергия. Затова не бъдете фанатици по отношение приема на витамини. Най-добре си направете няколко краткотрайни курса, отколкото един продължителен, способен да доведе до предозиране.

Витамините се назначават за месец – ненапразно в опаковката има 30 таблетки или капсули. Ако е нужен по-продължителен лечебен курс, докторът ще ви го предпише.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Витамини като бонбони

    7 0 Отговор
    По аптеките масово се купуват от невежи, смятащи, че "няма да ми навреди". Никой не знае от какво има нужда, няма изследвания, ама си ги хапват като шарени бонбонки.
  • 2 Шушана

    0 0 Отговор
    Когато се приемат чрез храната - плодове, зеленчуци - витамините са полезни и никога няма да се стигне до предозиране. Но нали трябва да се наливат пари на БИГ ФАРМА...