Last news in Fakti

3 Август, 2022 10:28 1 459 28

Проф. Христова: Тази COVID вълна си отива септември

  • проф. ива христова-
  • covid-19-
  • вълна

Тя подчерта, че се върви към по-леко протичане на заболяването

Проф. Христова: Тази COVID вълна си отива септември - 1
Снимка: БГНЕС

"Тази COVID вълна ще си отиде септември, октомври, ще имаме няколко месеца почивка и вероятно, след това ще ни очаква следващата", заяви пред бТВ проф. д-р Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя подчерта, че се върви към по-леко протичане на заболяването, защото вече сме натрупали имунитет.

Вчера стана ясно, че от четвъртък ще има нови по-строги противоепидемични мерки в София. Маските стават задължителни във всички закрити обществени места в столицата. Изключение са децата до 6-годишна възраст, персоналът и клиентите в заведенията за хранене, спортуващите на закрито, участниците в семинари и пресконференции.

"Хубаво щеше да е, ако бяхме достигнали пика и вече да намалява заболяемостта, но реалността е друга. Случаите се увеличават и ще продължат да се повишават в следващите дни дори следващите няколко седмици. Така че сега наистина е време за мерки за предпазване и за намаляване на всъщност на този пик, докъдето можем да го ограничим", каза Христова.

Тя подчерта, се очаква пикът да е към средата на август.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия вълни са само

    45 0 Отговор
    В продадените ви мижави душички
  • 2 измет безподобна

    40 0 Отговор
    за септември какво ви разпореди терористгейбресус? шебекпъпката ли ще налагате?

    Коментиран от #8, #11

  • 3 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    3 10 Отговор
    ....АМА ПИТАГОР ВЕРНО ПОЗНА ЧЕ ЛЯТОТО ЩЕ БЪДЕ СИНЬО ЛЯТО.....С ТОЯ СИН ЦВЯТ НА МАСКИТЕ😷😷😷МИЖАВА РАБОТА СЕ ОКАЗА ОТСЛАБВАНЕТО НА МЕРКИТЕ АПРИЛ МЕСЕЦ....🤔
  • 4 ЧУЙ ЧУЙ

    22 0 Отговор
    За да премине в плато заболеваемостта ПЪРВО трябва да има пик ...демек цялата карта трябва да е в червено....а тя е 50/50 демек....точно НА ИЗБОРИТЕ..😷😷🔐🔐
  • 5 Оня

    31 0 Отговор
    От тия още ли няма бити
  • 6 гост

    35 2 Отговор
    И като не е вече толкова страшен Ковида, протича като обикновен грип, повечето сме боледували и/или ваксинирани, защо е тази медийна истерия, маски и глупости, како?! На бас, че ако Възраждане спечели най-много гласове, ковида изведнъж ще "изчезне", както когато Путин нападна Украйна!?

    Коментиран от #16

  • 7 мда

    32 1 Отговор
    Аз вълни досега не съм видял и хората покрай мен също. Тея вълни са медийни.

    Коментиран от #17

  • 8 Истинката

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "измет безподобна":

    Извадка от стенограмата от изслушването на 20.07.2022 г. на министър Сербезова в Народното събрание: "ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ: ....... но и Вие сте права, че когато нещо извратено се политизира и се използва за политически цели, както Националният център по обществено здраве заяви в своя доклад миналата година, че решенията, които са взимани по отношение на ковид пандемията, са предимно политически и грешни, а не експертни, каквито е трябвало да бъдат взимани, резултатите от тези решения водят до печален ефект върху състоянието на нацията.
    И за да не влизам в това, да не говоря също тук, че ковидът не е просто грипче – грипът е много сериозно заболяване, пак няма да говоря с имена, че ще се втурне някой да дава лични обяснения – много сериозно заболяване, но то не е особено опасно заболяване, каквото особено опасно заболяване не е и ковидът, и затова сега следващият ЗИД, който ще вкараме в Народното събрание още другата седмица, е да го махнем най-накрая от мястото до ебола, чума, холера – тук виждам, че се усмихва професор Чорбанов – където не му е мястото и където го вкара една политическа партия с взлом, с апломб по-миналата година. Тука въпреки нашата съпротива – отчаяна тогава, те говореха такива неща, които сега ми е неудобно тук да ги цитирам, въпреки че някои от тях са в тази зала и са били инициатори на тази непрофесионална проява тогава и това смесване на понятия в медицината и обличането му в законотворчество, което доведе до много сериозни последствия
  • 9 ВЪЗРАЖДАНЕ

    21 0 Отговор
    ОТИВА СИ СЕПТЕМРИ ВЪЛНАТА, ЗАЩОТО ОКТОМВРИ ИМА ИЗБОРИ А СЛЕД ТЯХ ПАК ВЪЛНИ И ВЪЛНОЛОМИ
  • 10 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    13 0 Отговор
    Тая май не чете австрийските новини.
  • 11 Така може

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "измет безподобна":

    Има изход! Обжалване пред Върховния административен съд на чл. 61, ал. 1 от Закона за здравето по отношение на КОВИДА - да бъде заличен, тъй като не е особено опасно заболяване. Махнат ли го по съдебен ред от чл. 61. ал. 1 - животът си става както преди. Освен това, доколкото са неясни и мъгляви мотивите за тия заповеди, и се базират на псевдо статистическа медицинска информация може да се каже, че е налице злоупотреба с власт и служебно положение от страна на лицата, издаващи тия заповеди! Разследване, арести, съд, затвор!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 И после

    17 0 Отговор
    Пак януари,февруари,когато ще мине достатъчно време от имунитета на преболедували и ваксинирани.Знаете на какви интервали да пускате “вълните”.Продажници
  • 15 Въобще не е толкова леко. Няколко човека

    2 15 Отговор
    сред роднини и познати го карат в момента и всички твърдят, че по-гадно досега никога не са се чувствали. Слава Богу, че сатурацията им не пада и не се нуждаят от кислород, но се чувстват зле вече повече от седмица.
  • 16 Повтаря и потретва, драги и не подбира

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ваксинирани и неваксинирани еднакво лесно се заразяват, защото последните варианти на Омикрон, заобикалят имунитета, създаден от предишните варианти, включително и на първите варианти на Омикрон. Боледували през януари са отново болни.
  • 17 Забрави като нямаше места в интензивните

    2 17 Отговор

    До коментар #7 от "мда":

    отделения миналата есен... Не бил видял вълни??? Маса народ измря, включително и доста хора на средна възраст, че и такива под 40 има... Дано наистина вариантът да е по-лек, но не зная...След 15 септември ще се разбере истината. Масово се заразяват тинейджъри в момента по дискотеките край морето . И млади хора под 35.Дано до 15 септември да го преболедуват, че иначе пак онлайн обучение очаквайте.

    Коментиран от #28

  • 18 Радостин

    20 1 Отговор
    Вълни има само в мозъците ви

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 аааа

    14 1 Отговор
    За това партия В......ждане траябва да спечелят следващите избори, иначе това няма край.

    Коментиран от #22

  • 22 И да спечели Възраждане да не

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "аааа":

    мислиш, че ще има 50%от гласовете. Никой няма да се коалира с тях.И 10%едва ли ще имат. Бяха под 5% на последните избори. Няма друга партия която да иска да ни вади от ЕС и НАТО. Интересно като толкова не му е по сърце да сме в ЕС защо Възраждане е участвала в изборите за европарламент преди няколко години?!!! И на следващите пак ще участва. Можеш да бъдеш сигурен. И на Копейката му се иска да е поне евродепутат като Джамбазки, Бареков, Слабаков. Знае че нито премиер, нито президент, нито дори кмет на Варна някога ще стане. Ако не беше пандемията и евтиния популизъм нямаше да прескочи 4 %и през ноември. Нито през април, нито през юли 2021 на изборите имаха 4%.Ако не бяха решенията на предния служебен кабинет да се въведе зеления сертификат Възраждане пак щеше да гледа Парламемта отвън. В момента решенията за маски се взимат от РЗИ(регионални здравни инспекции). И нямат нищо общо с това, кое правитешство ни управлява. Ако не се появи някакъв нов, много по-смуртоносен щам не вярвам да има дори много призиви за ваксиниране, камо ли изисквания за зелен сетификат. Надявам се това да вразуми поне част от тези, които заплашват, че ще гласуват за Възраждане. Гласувайте като искате. Тя простотията по хората ходи..

    Коментиран от #27

  • 23 Добре е, че поне мозъци имаме.

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Радостин":

    Което не може да се каже за много от пишещите тук.

    Коментиран от #26

  • 24 селтак

    1 0 Отговор
    Дърта куЦка
  • 25 Доктор

    6 1 Отговор
    Какви невороятни боклуци. Срам за лекарската професия. Рано или късно ще бъдете осъдени.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.