Last news in Fakti

3 Август, 2022 13:57 4 405 2

Как да разпознаем рака на кожата навреме?

  • меланом-
  • рак на кожата-
  • симптоми-
  • сигнали-
  • признаци-
  • дерматолог

Лекарите съветват при най-малкото съмнение за меланом да посетим дерматолог, преди да е станало твърде късно

Как да разпознаем рака на кожата навреме?  - 1
Снимка: Shutterstock

Тъй като няма общи насоки за скрининг за рак на кожата, повечето хора трябва да разчитат на разпознаването на признаците и симптомите на заболяването, за да може да бъде уловено и лекувано възможно най-рано, информира puls.bg.

Плоскоклетъчният карцином на кожата може да предизвика кожна лезия (увреждане на тъкан), подобна на брадавица и има язва (вдлъбнатина) в центъра.

Базалноклетъчният карцином (базоцелуларният карцином) на кожата често предизвиква бяла, перлена или с телесен цвят, куполовидна бучка с восъчен вид, която може да образува язва. Признаците на меланом често включват нова или съществуваща бенка, която има неправилни граници, променя цвета си или се изменя по други начини.

Усложненията на рака на кожата, като метастази, също могат да доведат до симптоми. Меланомът може да метастазира. Плоскоклетъчният рак на кожата го прави много рядко, а базалноклетъчният карцином почти никога. Ракът на кожата се появява най-често върху изложените на слънце области на тялото, но може да се появи навсякъде по него.

Кои са най-честите признаци за рак на кожата?

Всички нови петна, които се появяват по кожата, потенциално могат да бъдат рак на кожата. Точното разграничаване на различните видове рак на кожата изисква биопсия и микроскопска оценка. Въпреки това общият вид на тези тумори също се различава до известна степен.

Базалноклетъчните карциноми често са блестящи и са описани като "перлени". Те могат да бъдат плоски, повдигнати или с форма на купол и често са розови, бледи или с телесен цвят. При внимателна проверка могат да бъдат видени малки кръвоносни съдове в сравнение с околната кожа. Характерно е, че базалноклетъчният карцином много често се разранява и образува язва.

Плоскоклетъчните карциноми често са повдигнати и се усещат като корички при допир. Те могат да изглеждат люспести и могат да имат язва в центъра, която е по-светла и по-плоска от околната област. Плоскоклетъчните карциноми понякога кървят, отделят секрет или образуват струпеи.

Меланомът обикновено се проявява като промяна в съществуваща бенка или нова, необичайно появяваща се бенка.

Какви са оплакванията при рак на кожата?

При забелязване на необичайно петно по кожата е важно то да бъде прегледано от дерматолог, независимо дали са налице или не някои от симптомите.

Рана, която не зараства

Много ракови заболявания на кожата първо се отхвърлят като дължащи се на ухапване от насекомо или леко нараняване, но стават по-забележими, когато не изчезнат с течение на времето. Ако бъде забелязано, че рана на кожата отказва да заздравее, дори ако изглежда, че зараства, но след това се появява отново, трябва да бъде потърсена лекарска помощ. По принцип всяка промяна на кожата, която не е преминала сама за период от две седмици, трябва да бъде оценена от лекар.

Промени в съществуваща кожна лезия

Някои видове рак на кожата възникват от кожна лезия или бенка, която е била налице от дълго време. Когато лунички, бенки или други кожни петна претърпят промяна, е важно консултирането с лекар.

Чувствителност при кожна лезия

Най-често човек няма никакви усещания, свързани с бенки или други кожни образувания. При рак на кожата хората може да забележат постоянен сърбеж, чувствителност, изтръпване, мравучкане или болка. Някои хора описват усещането като чувство на пълзене на мравки по кожата.

Какви са симптомите на меланома?

Важно е да бъдат разгледани по-внимателно потенциалните симптоми на меланома, тъй като този вид рак има способността да се развива и разпространява бързо и е много по-лесен за лечение в ранните стадии на заболяването. Меланомът е възможно да се появи като нова бенка, която може да изглежда необичайна, но ракът често възниква от бенки, които са присъствали дълго време.

При хората с по-бледа кожа меланомът най-често възниква по краката при жените и по гърба при мъжете. При хората с по-тъмна кожа най-често срещаните места на възникване на меланом са стъпалата на краката, дланите на ръцете, под ноктите на краката и ръцете и върху лигавиците (като около устата, носа и гениталиите).

Асиметрия

Нормалните лунички, бенки и други кожни лезии най-често са симетрични, докато меланомите често са асиметрични. Полезно е разглеждането на бенката като на две мислено разделени половини, двете страни при меланом ще изглеждат различни. Не всички нормални кожни петна, като родилни белези, обаче са симетрични и има много фактори, които дерматолозите вземат предвид, когато преглеждат бенка.

Неравномерни граници

Границите (ръбовете) на меланома често са неравномерни и могат да изглеждат назъбени или неясни. Лезията може също да изглежда сякаш се разпространява, със зачервяване или подуване в областта около бенката или по-тъмен пигмент.

Цвят

Меланомите често имат множество и неравномерни цветове и нюанси. Те могат да включват нюанси на черно, кафяво, като понякога имат и бели, сиви, червени и сини области. Някои меланоми често се описват като червени, бели и сини, с нотки на всеки от тези цветове в една бенка.

Размер

Диаметърът на меланома често е по-голям от шест милиметра. Кожни лезии с такъв размер трябва да бъдат проверени дори ако са симетрични, имат само един цвят и правилни граници.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питанка

    2 0 Отговор
    А къпането един път месечно за пестене на енергия как ще се отрази на кожата и организма ни?!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.