5 Август, 2022 13:01 1 285 3

Експерт алармира за риск от вируса Зика

  • зика-
  • вирус-
  • истанбул-
  • турция-
  • комари

Броят на тигровите комари, които пренасят вируса Зика, се е увеличил по всички крайбрежия на Турция и особено в Истанбул

Експерт алармира за риск от вируса Зика - 1
Източник: Shutterstock

Броят на тигровите комари, които пренасят вируса Зика, се е увеличил по всички крайбрежия на Турция и особено в Истанбул, предупреждава Кенан Мидилли, преподавател в медицинския факултет на Истанбулския университет, предаде БТА.

"Комарите от вида Aedes, които са често срещани в Африка и Азия и пренасят вируса Зика, сега са се разпространили по почти всички наши крайбрежия поради изменението на климата", казва Мидилли, като подчертава, че само методът на пръскане няма да даде ясни резултати.

Според Мидилли е необходимо да се използват комплексно голям брой различни методи, тъй като методът на пръскане не е успешен в дългосрочен план.

Комарите са причина за пренасянето на много болести, допълва професорът.

"Другият вид, за който става въпрос за Истанбул, е Culex, който е съществувал тук и преди и може да причини заразяване със западнонилска треска", каза той и добави, че от 2020 г. в страната не е имало установен случай на такава инфекция.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде

    6 1 Отговор
    Пък сега.Нещо друго да измислите.Тотално откачихте.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Айде":

    Не бе прочети просто няколко години назад се казваше че тигровите комари се пределват все повече! Знае се че пренасят зика… кво да ви измислят аман оъ деб които все ги лъжат ..
  • 3 В годината на Тигъра

    1 0 Отговор
    и комарите станаха тигрови. А ние кога?