8 Август, 2022 19:28 2 290 2

Как да предпазим ставите от разрушаване

  • стави-
  • сухожилия-
  • износване-
  • предпазване-
  • остеопороза-
  • артрит

Лекар дава съвети как да променим начина си на живот, за да не предизвикаме преждевременно износване на ставите

Как да предпазим ставите от разрушаване - 1
Снимка: Shutterstock

Общопрактикуващият лекар Михаил Петрик обясни как да спасим ставите си от разрушаване. Според лекаря хората над 40-годишна възраст изпитват ставни заболявания, но промените в тялото започват още с навършване на 25 години, пише zdrave.to.

Когато остеоартритът вече се прояви, ще бъде много по-трудно да се справите с него, отколкото в началния етап, когато болестта все още не се усеща, посочва медикът.

Директно нараняване на ставата може да доведе до заболяване, както и неправилна стойка. Освен това излишното телесно тегло износва ставата по-бързо. Но има и предразполагащи фактори, като наследственост и начин на живот.

"Ако човек мисли, че се храни правилно, например яде котлет с картофи и десерт, всъщност прави грешка: животинските мазнини в комбинация с въглехидрати повишават нивата на инсулин и образуват мазнини в тялото върху органите, което провокира възпаление в тялото и увеличава вероятността от остеоартрит", каза лекарят.

За да се предпазят ставите, лекарят препоръчва да се обърне внимание на няколко неща:

Първо е съотношението талия към височина: талията в сантиметри трябва да бъде разделена на височината.

За мъжете нормата е до 0,52, а за жените - до 0,48. Второ е съотношението на лимфоцитите и моноцитите в общия кръвен тест. Единият показател трябва да се раздели на втория - резултатът трябва да е по-висок от 5. Ако е по-нисък, тогава трябва да посетите лекар.

Трябва да осигурите нормалната амплитуда и обхват на движение във всяка група стави. Има заряд "1000 движения", където участват всички групи.

Трябва да наблюдавате диетата си, като за предпочитане е средиземноморска диета с високо съдържание на мазнини и протеини.

Трябва да се опитате да изминавате заветните 10 000 крачки на ден или поне 6000.

Следвайте тези правила, яжте повече зеленчуци и ще усетите как става по-лесно да ходите, съветва Петрик.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яжте много риба

    9 1 Отговор
    Пълна е с живак! Преди да ви хвръкнат ставите, ракът ще ви довърши! Освен това съм работил в най-големите рбни ферми в Европа! Мога да ви информирам че само през последния месец преди да тръгне към магазините, в храната на рибата не се прибавят антибиотици! Така че ако настинете, вземете 2 ципури, опържете ги изяжте ги, и ако на другия ден не сте излекувани Хасан да се казвам! От опит мога да кажа, никой не може да отглежда риба без антибиотици!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.