15 Август, 2022 14:31 3 869 12

Защо морската вода е толкова лековита?

  • морска вода-
  • море-
  • солена вода-
  • полезно-
  • лековита вода

Морската вода и престоят край морето могат да бъдат лековити не само за тялото, но и за психиката

Защо морската вода е толкова лековита? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако живеете близо до морето, правите чести пътувания до плажа или дори само планирате почивка край морето това лято, има вероятност да получите повече от морската вода, отколкото просто едно удоволствие. Известно е, че в историята лекарите са препоръчвали на пациентите си да отидат на море, за да облекчат различни заболявания, пише GlasNews.bg

Те действително са издавали предписания, в които точно се е описвало колко дълго, колко често и при какви условия пациентите им трябва да бъдат в морската вода.

Използването на морска вода за медицински цели дори има име: таласотерапия.

През 1769 г. популярният британски лекар Ричард Ръсел публикува дисертация, аргументираща използването на морска вода при болести на жлезите, в която той включва скорбут, жълтеница и проказа. Освен че е споделял за ползите от плуването в морската вода, той дори подкрепял пиенето на морска вода. Това все пак в наши дни никак не се препоръчва.

И до днес лечебни и балнеоложки курорти край морето изобилстват, както от приятна морска вода, така и от туристи. Те се смятат за места, където хората могат не само да забравят за проблемите си, но в някои случаи дори да излекуват артрит.

Запознайте се с различните области, в които морската вода се е доказала като лековита:

Кожни заболявания и рани

Морската вода се различава от речната не само по вкуса, но и по това, че има значително по-високи количества минерали, включително натрий, хлорид, сулфат, магнезий и калций. Ето защо е изключително полезна при кожни заболявания като псориазис. Хората с псориазис често страдат от изтощителни кожни обриви, съставени от сърбящи, люспести плаки.

Къпането в натурална богата на минерали вода, включително в минерални извори, се нарича балнеолечение и отдавна се използва за лечение на псориазис. Има също доказателства, че климатотерапията (при която пациентът се премества на определено място за лечение) в Мъртво море е ефективно средство за лечение на състоянието. Самите пациенти, страдащи от псориазис, съобщават, че се чувстват по-добре след плуване в океана , но това може да е свързано и с излагането на слънце, за което е установено, че подобрява симптомите на псориазис.

Океанското плуване има ползи и при екзема, друго имуномедиирано заболяване. Плуването в морето може да бъде добър вариант за лечение за тези с тежка екзема, тъй като често им е трудно да спортуват в горещите и хлорирани басейни. Но реакцията на страдащите от екзема към солената вода е променлива: някои я намират за успокояваща, други за неудобна.

Тъй като е богата на други минерални соли като натрий и йод, океанската вода може да се счита за антисептик, което означава, че може да има свойства за заздравяване на рани. От друга страна, плуването в океана с отворени рани може да ви изложи на потенциални бактериални инфекции, пише The Conversation.

Сенна хрема и проблеми със синусите

Назалната иригация или промиването на носната кухина със солени разтвори се използва като допълнителна терапия от много хора, страдащи от сенна хрема, както и от възпаление и инфекция на синусите. Плуването в солена вода може да намали симптоми на сенна хрема и синузит, както и други респираторни симптоми. Това е така, защото ефектът на соления разтвор върху лигавицата на синусите може да намали възпалението, въпреки че научните доказателства за това са по-малко нестабилни.

Директорът на клиничните услуги в медицинската благотворителна организация Allergy UK твърди, че хората, които живеят и плуват в морето, обикновено имат по-здрави дихателни системи.

Блокира появата на целулит

Морската вода подобрява значително кръвоснабдяването и регенеративните способности на кожата, което ги превръща в незаменим помощник в борбата срещу стриите и упорития целулит. Доброто оросяване съживява и лицето, придавайки му приятна руменина.

Медитация и релаксация

Доказано е, че упражненията в естествена среда имат по-големи ползи за психичното здраве, отколкото упражненията другаде. Това е така, защото съчетава ползите от упражненията с възстановяващите ефекти от престоя сред природата. Плуването в солена вода може да бъде релаксиращо, медитативно и да намали стреса.

Безтегловността на водата също може да има успокояващ ефект върху ума, като дори може да променя или забавя мозъчните вълни.

Проучване показва, че ефектите от балнеотерапията са сравними с често използваното лекарство против депресия, наречено пароксетин.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    9 3 Отговор
    Не познавам хора които живеят в морето.
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 2 Отговор
    морската вода,както и течащата вода ,както и блатната вода са ЕНергия.На морския бряг има комбинации от енергии !Затова е толкова полезно морето и звукът на морето.лягаш по гръб и водата те носи,само се пооглежаш да не си запрашил навътре ,че трудно ще излезеш и си почиваш.Ако няма и хора наоколо си е -рай!
  • 3 Пиенето на морска вода е полезно

    5 6 Отговор
    Всяка сутрин рано, докато няма хора, влизам стотина метра навътре и пия 3-4 глътки. Това може да го научиш и от стари морски вълци.

    Коментиран от #4

  • 4 И после

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пиенето на морска вода е полезно":

    докато минеш обратно тия 100 метра се нacupaш 2 пъти.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ама не излизам веднага, дришльо.

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "И после":

    Плувам 2, 3 километра, па тогава.
  • 8 Иван Грозни

    7 1 Отговор
    Много е полезна защото всичко от сушата се влива в морето особено във варненското езеро.
  • 9 Дааа

    7 4 Отговор
    Няма нужда да им правите реклама, Ако искам кафяви води, мога и у дома да си ги забъркам от кенефa...

    Коментиран от #12

  • 10 Механик

    3 0 Отговор
    "Защо морската вода е толкова лековита?"
    Отговарям с един виц:
    Море, плаж. Млада майка се провиква от брега към детенцето си, което се цамбурка в моренцето:
    - Петърчо! Петърчо, веднага плюй! Това което плува в морето не са кабапчета!
  • 11 Венета Новакова

    1 1 Отговор
    Аз в продавам в бурканчета на изтрещели клиенти и си пия кафето с кеффффффф
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.