19 Август, 2022 15:17 2 488 8

6 храни за силна имунна система

  • имунна система-
  • здравословно хранене-
  • здраве-
  • спанак-
  • куркума-
  • кисело мляко-
  • бадеми-
  • джинджифил-
  • киви

Здравата имунна система до голяма степен зависи от здравословния ни начин на хранене

6 храни за силна имунна система   - 1
Снимка: Shutterstock

Начинът ни на живот, хранене, липсата на редовна физическа активност, стресът и т. н. се отразяват на имунитета ни. Когато налице са твърде много негативни фактори, тогава по-често страдаме от настинки и грип, az-jenata.bg. Здравата имунна система до голяма степен зависи от здравословния ни начин на хранене, добрия сън, поддържането на здравословно тегло, спортната активност, поддържането на здрава храносмилателна система.

Кои са едни от най-добрите храни за устойчива имунна система?

Спанак

Зеленолистните зеленчуци като спанака са богати на желязо и витамин С. Те са от съществено значение за поддържането на здравословни стойности на хемоглобина и желязото в кръвта. Също така, спанакът е богат и на бета-каротин и антиоксиданти, които подобряват способността на тялото ни да се бори с болестите. Включването на спанак в менюто ни, може да помогне за подобряване на имунитета.

Куркума

Куркумата е подправка, която е част от индийската кухня от векове. Тя е известна със своите противовъзпалителни свойства. Подправката е богата на активна съставка, наречена куркумин, която е чудесен модулатор на имунната система. Според редица западни проучвания, куркуминът може да инхибира възпалението, предизвикано от оксидативния стрес.

Джинджифил

Когато става въпрос за повишаване на имунитета, джинджифилът е една от най-полезните за здравето подправки, тъй като има отлични противовъзпалителни свойства. Джинджифилът е популярна подправка, която може да помогне за намаляване на възпалението в тялото, както и да помогне при гадене и възпалено гърло. Джинджифилът има и антивирусни свойства. Благоприятствайки храносмилането, помага за поддържането на здрави черва, като по този начин укрепва имунната система.

Бадеми

Консумацията на вкусните бадеми ни осигурява витамин Е, който играе решаваща роля за поддържане на имунната система здрава. Витамин Е е мастноразтворим витамин, който изисква мазнини, за да се абсорбира правилно. Хубавото е, че бадемът съдържа здравословни мазнини, които улесняват процеса на усвояване. Витамин Е подпомага производството на червени кръвни клетки, което повишава притока на кръв към всички части на тялото. Това прави имунната ни система по-силна.

Кисело мляко

Натуралното кисело мляко се счита за добър пробиотик, който е от съществено значение за силата на имунната система. Редовната консумация на кисело мляко спомага за подобряване на добрите бактерии в червата. Именно там се намират повече от 70% от имунните клетки в организма.

Киви

Вкусното киви съдържа важните за имунитета витамини С, К, калий и фолат (витамин В9). Витамин С е мощен антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали и предотвратява увреждането на клетките. Също така се смята, че допринася и за стимулиране на синтеза на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите. Кивито е чудесно и ако страдате от запек.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 7 Отговор
    Обърквацията е пълна, защото "такова животно" ИМУННА СИСТЕМА няма. Има кръвоносна, нервна.........полова, но имунна няма!

    Коментиран от #4

  • 2 Забрави

    2 2 Отговор
    най-важната храна - лук. И не куркума, а нахут съответно ядка леблебия
  • 3 Кочо

    3 3 Отговор
    Добре! Друго? Хайде на паша, еднороги! Наблюдавайте внимателно какво пасат конете, кравите, овцете и правете като тях!
  • 4 Ах, ах!

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Кой не е внимавал в час?

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нико

    3 0 Отговор
    На всеки е драснато колко да пълзи по Земята.Чърчил е пил и пушил пури пък е пукнал на 90 години.И не само той.Човек трябва да е щастлив ,да няма отрицателни емоции.И най-важното --да има дебела банкова сметка.Парите са една от гаранциите за дълголетие..
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    моята теория ,а и теорията на науката е по различна.Всичко ,което има виолетов ,тъмно син или черен цвят съдържа антоцианини!на масата винаги трябва да има -антоцианин!Всичко ,което сте описали е допълнение към първото.