Last news in Fakti

26 Август, 2022 11:07 1 321 19

В ИСУЛ върнаха зрението на бежанка от Украйна

  • доц. д-р борислав кючуков-
  • исул-
  • катаракта-
  • глаукома

Наложило се да бъде оперирана катарактата на дясното око и при възможност да се имплантира изкуствена вътреочна леща

В ИСУЛ върнаха зрението на бежанка от Украйна - 1
Снимка: ИСУЛ

82-годишна жена, която е бежанка от Украйна, отново ще вижда след трудна операция, извършена от началника на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ доц. д-р Борислав Кючуков.

Жената потърсила помощ преди няколко дни в спешния очен кабинет на столичната болница с оплаквания от остра болка и силно намалено зрение в дясното око.

„Когато дойде при нас, на практика беше почти сляпа с това око – виждаше само светлина от четири посоки, не можеше да преброи дори пръстите на ръката си“, разказва доц. д-р Кючуков.

Той бил трогнат от историята на възрастната жена, не само прокудена от войната в чужда страна, но и с такъв инвалидизиращ проблем – факолитична глаукома. При това заболяване напредналата катаракта /помътняване на човешката естествена леща/ води до възпаление на окото и пристъпно увеличение на вътреочното налягане, съпроводено с непоносима болка. Наложило се да бъде оперирана катарактата на дясното око и при възможност да се имплантира изкуствена вътреочна леща. Тъй като медицинското изделие не се покрива от НЗОК, известният офталмолог се договорил с фирмата-вносител имплантът и необходимите консумативи да бъдат отпуснати безплатно, защото жената не разполага с никакви средства.

Тя е в България заедно със своята дъщеря, която се оказала колега-рентгенолог, както и със зет си, който също е лекар-анестезиолог.

„Очаквам да успеем да възстановим в значителна степен зрението на жената, която се чувства добре. Всичко зависи от състоянието на зрителния нерв. Следоперативният период протича нормално, в края на седмицата или най-късно в понеделник, ще я изпишем“, съобщава доц. д-р Кючуков.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    20 1 Отговор
    Украинката колко е платила при изписването.
    Питам защото ако беше нормален българин сметката щеше да е много солена.
  • 2 Д-р Хаус

    27 0 Отговор
    Поредната реклама на тема войната в Украйна. Ок, помогнали са, човешко е, но възниква въпроса дали би го направил и за 82 годишна българка? Смятам, че даже не би я прегледал като чуе, че няма пари, камо ли да тръгне да уговаря фирми да и доставят безплатни консумативи

    Коментиран от #9

  • 3 Георги

    20 0 Отговор
    Напълно рутинна операция /Сега даже се водиманипулация / Аз съм с операции и на двете очи но никой не ми ги е плащал а на тия боклуци всичко им е безплатно
  • 4 Плащаме ли, плащаме

    19 0 Отговор
    Още един пример, че работещия българин е роб на чиновници, цигани и мигранти. Българите сме втора ръка хора в собствената си държава.
  • 5 Използвачи сте

    19 0 Отговор
    Зетят що не е на фронта?
  • 6 Сметката за българите

    18 0 Отговор
    На лекаря плащаме заплатата ние, с нашите вноски в нзок, а тоя се прави на филантроп с нашите пари. Да връща заплатата.
  • 7 Володимир Наглецов

    17 1 Отговор
    Украинците, които у нас са близо 100 000, работят ли нещо? Повечето карат ск ъпи коли- джипове и други луксозни возила.Някои се държат нагло, сякаш са си у дома, представям си, аяко човек отиде в Украйна, как ще го "посрещнат".
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Е кво да я прави?

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Д-р Хаус":

    На 82 тя е вече взела дала, а и не може да си направи реклама! А в Украйна и ренгенолога и анестезиолога винаги приемат прилично пликче за услугите! А иначе тук уж са без пукната пара! Тези дето са без пукната пара са на фронта!
  • 10 беден български пенсионер

    7 1 Отговор
    браво с моите данъци и четирсеишес години трудов стаж за минимална пенсия
  • 11 За българите няма нищо.

    9 0 Отговор
    Преди време правиха такава операция на майката(на минимална пенсия) на моя позната, но никой не и предложи нищо безплатно,а дъщеря и трябваше да плаща всичко. Има българи които са много бедни, но никой не им подарява нищо,напротив деца и роднини трябва да им плащат сметките. Тази украинска също е тук с дъщеря си и зет си, можеха да и платят консумативи, лечение и пребиваване в болницата, защото със сигурност пари имат с тези професии. Аз лично плащам на майка и от години парното, защото тя не може да си го позволи.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    4 0 Отговор
    "Факти" помия сте
  • 15 Реалност

    3 0 Отговор
    И след като прогледнала веднага подала молба за руски паспорт! П.П. Да попитам лекарчетата за своя сметка ли са направили рутинната операция или за наша?
  • 16 Хахаха

    5 0 Отговор
    Жената с дъщеря рентгенолог и зет анестезиолог била без никакви средства хахахаха
    Зет и е платил поне 5000 долара на украинската граница да го пуснат и да избегне мобилизация, затова бедните са на фронта, а не по българските курорти.
  • 17 за колко

    5 1 Отговор
    българи доцента е договорил безплатни консумативи? Изучил се е с парите на българите и получава заплата от НЗОК , която се финансира от български граждани - в България дори и безработните трябва да плащат! Идват някакви от някъде, без никакъв принос нито за държавата, нито за здравната система и за тях той договаря да е безплатно! И кое му е нормалното на това - още малко герой ще го изкарате?!
  • 18 Крило

    1 0 Отговор
    Слава Украiни!
  • 19 Коста

    0 0 Отговор
    Няма безплатен обяд... а този не става