31 Август, 2022 14:15 1 356 2

Диетолог съветва: Не изключвайте изцяло месото от диетата си

  • диетолог-
  • месо-
  • диета-
  • риба-
  • здравословно хранене-
  • здраве

Не е препоръчително да замествате месни ястия с рибни

Диетолог съветва: Не изключвайте изцяло месото от диетата си - 1
Снимка: Shutterstock

Диетологът Александра Разаренова сравни ползите от червените меса и рибата в интервю за радио Sputnik, предаде БГНЕС.

Според нея рибата трябва да се консумира поне два или три пъти седмично. Тя отбелязва, че рибният протеин се усвоява два пъти по-бързо. Рибата е източник и на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за профилактиката на сърдечносъдовите заболявания, както и на мастноразтворимите витамини D, A, E и витамини от група В, казва тя. Специалистът добави, че рибата съдържа и минерали като селен, фосфор, магнезий, натрий и калий.

Не е препоръчително да замествате месни ястия с рибни, освен ако няма медицински показания, казва Разаренова. Според нея колкото по-разнообразни са белтъчните компоненти в храната, толкова по-голямо е аминокиселинното натоварване на организма. Месото съдържа и по-бионалична форма на желязо, която се усвоява по-добре.

"Ако напълно изключите месото от диетата си и го замените изцяло с риба, трябва да си осигурите други храни, които да компенсират загубата на тези вещества, или да вземете хранителни добавки. Но за правилното им усвояване е необходим стабилен стомашно-чревен тракт", казва тя.

Диетологът допълва, че избягването на месото няма да доведе до негативни последици за здравето, ако се разработи разнообразен и балансиран хранителен режим, който включва не само риба и морски дарове, но и птиче месо, яйца и млечни продукти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руски диетолог

    0 0 Отговор
    точно така, може да ядете онова изпаружено месо на бай дрън това към американските тролове, или да го олигавите добре, щото ви се отдава
  • 2 Най голямата опасност

    0 1 Отговор
    При вегетарианска диета и риба, има голяма опасност от дефицит на желязо и Б витамини и да ви докарат куп анемии. Дефицита на Б12 може да е направо катастрофален и имитира куп други болести.