Last news in Fakti

11 Септември, 2022 14:38 2 767 1

Силиконовите импланти могат да причинят рак на гърдата

  • силикон-
  • силиконови импланти-
  • гърди-
  • бюст-
  • рак на гърдата

Лекари от САЩ алармират за редки случаи на тумор при операциите за увеличаване на бюста

Силиконовите импланти могат да причинят рак на гърдата - 1
Снимка: Shutterstock

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреди лекарите и техните пациенти за редки случаи на плоскоклетъчен карцином и различни лимфоми, които се развиват в шева, който е използван за поставянето на гръдни импланти, предава БГНЕС.

FDA съобщава, че е имало по-малко от 20 случая на плоскоклетъчен карцином и по-малко от 30 случая на различни капсулни лимфоми около гръдните импланти. Симптомите могат да включват подуване, болка, бучки или кожни промени. Тези ракови заболявания се различават от идентифицираните по-рано случаи на анапластичен едроклетъчен лимфом, свързан с гръдния имплант (BIA-ALCL).

Ракови образувания са установени при жени, които са с импланти от много години.

Макар експертите смятат, че случаите на рак, предизвикан от импланти, може да са редки, лекарите и дамите, обмислящи да увеличат гръдната си обиколка, трябва да са наясно, че има такива случаи. Здравната агенция не препоръчва жените да премахнат имплантите си поради докладваните случаи. Въпреки това пациентките трябва да наблюдават своите импланти и да уведомят лекаря, ако забележат някакви промени.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.