Last news in Fakti

12 Септември, 2022 14:45 2 204 0

5 подправки за силна имунна система през есента

  • подправки-
  • имунна система-
  • настроение-
  • през есента

Те помагат и за повишаване на настроението

5 подправки за силна имунна система през есента - 1
Снимка: Shutterstock

Свързваме есента не само с цветове и някои любими празници, но и с някои аромати и вкусове. През есенния сезон винаги ухае прекрасно у дома или в любимото ни кафене на топли сладки с канела, мляко с какао или ароматен чай, пише "Аз-жената". Подправките са част от менюто ни през всеки сезон и освен че добавят повече вкус и аромат, помагат да подобрим настроението и да подсилим имунитета си. Кои са едни от най-полезните подправки за имунната система през есента

Риган

Има мощни антибактериални свойства. Консумацията му ни осигурява витамини С, ,А К, желязо, манган и много антиоксиданти. Риганът ни помага да засилим имунитета си през есента и зимата. Подобрява метаболизма, полезен е за сърцето, здравето на костите. Чудесна добавка е към яхнии, салати, супи, пица, сандвичи, сосове.

Индийско орехче

Индийското орехче е още една прекрасна подправка за есенното ни меню за повече здраве. Консумацията му спомага за намаляване на умората, стреса. Освен това е богато на витамини А и С, което го прави чудесно за подсилване на организма. Също така се смята и за добра подправка срещу камъни в бъбреците.

Джинджифил

Джинджифилът е известен с това, че облекчава гаденето, намалява възпалението в тялото, но също така може да засили имунната ви система и да подобри кръвообращението. Също така се смята, че подобрява метаболизма и намалява артритните болки, облекчава респираторни проблеми, подобрява храносмилането и други. Джинджифилът е чудесен за чай, като добавка към смутита, фрешове, супи, ястия.

Канела

Редица изследвания, проведени през годините, показват, че ароматната канела може да помогне в регулирането нивата на кръвната захар и липидите, особено при диабет тип 2. Учените смятат, че канелата активира ензими, които стимулират клетките, което помага на тялото да реагира по-ефективно на инсулина. Канелата е чудесна добавка към мляко, кафе, смутита, чай, здравословни десерти и други.

Карамфил

Карамфилът има прекрасни противовъзпалителни свойства, но също така е полезен за здравето на сърцето, като намалява и неразположенията свързани с артрита. Тази подправка, напомняща за есента, помага за намаляване на болките в гърлото, неразположенията свързани с артрит. Карамфилът е богат на магнезий, калций, желязо, калий, витамини от група В. Смята се, че подпомага и баланса на кръвната захар.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА