Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 12:46 817 3

Кръвен тест прогнозира дали сме застрашени от дълъг COVID-19

  • кръвен тест-
  • covid-19-
  • дълго боледуване-
  • здраве

С помощта на изкуствен интелект е установено изобилие от различни протеини, които се свързват с дългия COVID-19

Кръвен тест прогнозира дали сме застрашени от дълъг COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Кръвна проба, взета по време на инфекция с COVID-19, може да покаже дали пациентът е изправен пред риск от продължително боледуване, установи изследване на специалисти от Университетски колеж в Лондон, цитирано от електронното издание "МедикълЕкспрес", съобщи БТА.

Авторите под ръководството на д-р Габи Каптур са анализирали протеини в кръвта на здравни работници, заразени с вируса SARS-CoV-2 и са ги сравнили с проби на техни колеги, които не са боледували от COVID-19.

Обикновено нивата на протеините в тялото са стабилни, но учените са установили драстични различия в нивата на някои от тях до шест седмици след заразяване, което е знак за нарушаването на множество биологични процеси.

С помощта на изкуствен интелект те са установили изобилие от различни протеини, които се свързват с дългия COVID-19 и така успешно могат да прогнозират дали пациентът е вероятно да страда от симптоми на инфекцията до една година след заразяване.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мда

    17 1 Отговор
    Дълъг ще е престоя в затвора на ковид измамниците.
  • 2 Професионален Непукист

    10 0 Отговор
    Вместо да ходите като хайванчета да ви тестват за дълъг коковид, пийте по едно дълго кафе и забравете всички тези филми на ужасите, в които ви вкарват и медиомисирките и съучастници в бяло и овластени с минимален брой гласоподарители.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.