Last news in Fakti

29 Октомври, 2022 07:10 897 2

29 октомври - Световен ден за борба с инсулта

  • инсулт-
  • медицина-
  • борба

Светът показва съпричастност към всички хора, които са пострадали или се борят с инсулта

На 29 Октомври светът показва съпричастност към всички хора, които са пострадали или се борят с инсулта и насочва вниманието към ключови фактори за инсулта и неговото предотвратяване.

Според Световната организация по инсулт, 1 от всеки 4-ма възрастни ще получи инсулт през живота си!

Инсултът е и причина № 1 за инвалидизация и смърт в България.

Смъртността от мозъчни инсулти в нашата страна е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно ≈ 82 398 случая с мозъчно съдови заболявания от които 35311 случая са с мозъчен инсулт. От регистрираните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28136 с различна степен на инвалидност, която при 10 % от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г. са с честота от 2-3/100 000 до 13/100 000 деца. Смъртността от мозъчни инсулти в детската възраст е 0.6/100 000 деца (от 7 до 28%).

Всеки ден някой от нас губи майка или татко, а децата ни - любима баба или дядо.

Всеки шест секунди някъде по света умира човек от мозъчен инсулт, затова мотото на кампанията на Световната организация за инсулти „Един от шест” означава спазването на шест прости правила, които могат да предотвратят настъпването на инсулт:

Оценка на собствените рискови фактори и тяхното коригиране: високо артериално налягане, захарен диабет и висок холестерол.
Редовни физически упражнения.
Избягване на наднормено тегло чрез спазване на здравословна диета.
Намаляване консумацията на алкохол.
Избягване на тютюнопушенето.
Обучение на населението за това, кои са първите белези на мозъчен инсулт, как да ги разпознаем и коя е правилната реакция в случай на спешност.
В тази връзка, трябва да знаем, че инсултът все пак е лечим, ако се реагира навреме.

Когато някой получи инсулт, всяка изминала секунда е решаваща. Тъй като мозъчната тъкан и милиони неврони започват да изчезват, времето не може да бъде по-ценно. Честотата на инсултите нараства значително с възрастта, но над 60% от инсултите се случват при хора на възраст под 70 години, а 16% се случват при хора под 50 години.

Основните признаци на инсулт са :

Увисване на лицето
Слабост в едната ръка
Затруднения в говора

а реакцията на всеки от нас, ако забележи признаци на инсулт е незабавно позвъняване на телефон 112.

Бързият достъп до болница спасява живота и подобрява възстановяването!


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ е на ПЪРВО място по ИНСУЛТИ вЕВРОПА никой не е ЗАСТРАХОВАН от инсулт
  • 2 само питам

    5 1 Отговор
    И как точно се борите с инсулта?