Last news in Fakti

1 Декември, 2022 14:56 1 222 3

Разработиха диагностициране на Алцхаймер само с тест за урина

  • алцхаймер-
  • деменция-
  • мозъчно заболяване-
  • диагноза-
  • диагностика-
  • болест-
  • тест

Нивата на мравчена киселина в урината могат да покажат дали човек развива болестта на Алцхаймер

Разработиха диагностициране на Алцхаймер само с тест за урина - 1
Снимка: Shutterstock

Скорошно проучване показва, че с помощта на прост тест за урина може да се установи дали човек е развил ранен стадий на Алцхаймер, съобщава „The News International“.

Проучването разкрива, че нивата на мравчена киселина в урината могат да се използват за идентифициране на заболяването, допълва БГНЕС.

Тъй като диагностицирането на болестта на Алцхаймер е огромно предизвикателство и обикновено заболяването излиза наяве с настъпването му, учените се надяват да поставят диагноза за деменция чрез изследвания на урина и кръв, както това се прави за скрининг на ранен стадий на рак. Други методи като компютърна томография на мозъка не са лесно достъпни за повечето хора. Освен това те излагат хората на радиация, което води до неочаквани здравословни проблеми.

Последното проучване, в което са участвали близо 600 души, установи, че високите нива на мравчена киселина в урината могат да свидетелстват за болестта на Алцхаймер. 574-те доброволци са били разделени на пет групи в зависимост от когнитивните им способности. Някои от тях са имали нормално мислене, други са преживявали когнитивен спад, а трети са имали сериозни увреждания. Четвъртата група е била с "леко когнитивно нарушение", а петата - с хора, които са имали неврологично заболяване. Резултатите от теста показали, че хората с когнитивни проблеми имат по-високи нива на мравчена киселина в урината си. И в четвърта, и в пета група се забелязват по-високи нива на веществото. Киселината се произвежда нормално в организма, но при високи нива в мозъка тя може да създаде струпвания на вредни протеини.

"Това е вълнуващо откритие, тъй като предлага потенциален нов начин за откриване на болестта на Алцхаймер, който е по-малко инвазивен и по-рентабилен от сегашните методи за диагностициране на болестта", казва Сиан Грегъри, ръководител на изследователската информация в Дружеството на Алцхаймер.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 7 Отговор
    Супер, на жужака с ботокса от бункера да му пуснат един тест, да почва лечение, трябва да е здрав и строен за процеса в Хага ‼️

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Коментар

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Само дето преди него чакат доста други за тоя трибунал в Хага!
    Кат почнеш: Буш младши, Клинтън, Обама, Бай Дън и мн други задокеански античовеци!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.