8 Декември, 2022 15:57 5 714 10

Диетолози предупреждават: Хората над 50 г. трябва да забравят за тези храни!

  • диетоложка-
  • диетолози-
  • възраст-
  • диета-
  • здравословно хранене-
  • храна

Американска диетоложка съветва хората над 50 години да намалят драстично мазните храни

Диетолози предупреждават: Хората над 50 г. трябва да забравят за тези храни! - 1
Снимка: Shutterstock

Всички сме наясно колко голямо влияние върху здравето ни оказва храната, която приемаме. Няма човек, който поне веднъж в живота си е бил на диета или на някакъв специален хранителен режим. Разбира се има и такива, които цял живот се придържат към правилното хранене.

Според редица диетолози всеки човек, който е над 50 години трябва да обърне по-голямо внимание към диетата си и да подходи с повече мъдрост към храните и напитките, които консумира.

„Въпреки факта, че човек може да бъде абсолютно здрав, след 50 години в тялото настъпват промени, които не бива да се пренебрегват“, предупреждава американската диетоложка д-р Ребека Шилинг.

Според нея, ако вече сте на 50 или повече години е важно да изключите определени храни от диетата си и да се откажете от лошите хранителни навици, дори и да сте си ги позволявали от време на време, за да избегнете риска от сърдечно-съдови заболявания.

„Откажете се от тези храни. Те наистина са опасни за здравето на всеки, които е минал петдесетте“, категорична е д-р Шилинг.

„По-специално, необходимо е да се намали консумацията на мазнини“, уточни тя. Такива храни създават идеални условия за запушване на артериите, повишаване нивата на холестерола и развитие на хипертония.

Също така си струва да се откажете от червено месо и пържени храни, както и мазни млечни продукти.

Вместо това менюто трябва да включва повече плодове, зеленчуци и фибри. Също така се препоръчва да пиете по-малко подсладени напитки с напредване на възрастта.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 15 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ВИ ПОЛЕЗНО ИНФО СТАТИЯ госпожа АТАНАСОВА
  • 2 Теле

    26 3 Отговор
    Кози ли да станат
  • 3 50 годишен то аз

    28 0 Отговор
    да взема да се обеся, ако повярвам на писалия тия глупости!!! И ще откажа месото сиренето кашкавала и ще ходя на паша, на стари години??? Аййй си е......е м........та!
  • 4 АВЕ...ПОРЕДНАТА КУКУМЯВКА...

    16 0 Отговор
    РЪСИ МОЗЪК....АМАН ОТ СЪВЕТНИЦИ И СПЕЦИАЛИСТИ...
  • 5 Баба ми преди

    20 1 Отговор
    50 години казваше. Апни. Пийни. Клецни и си носи новите дрехи..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 азсъм

    9 1 Отговор
    Ми глупости, може да има печатна грешка - да се чете въглехидрати. Дедовците ни щот са се тъпкали с треволяк, сигурно затуй живееха до 90. Ай вече тез диетолози да почетат истинска медицина и да престанат да вземат пари от продавачите на лекарства за сърце и холестерол.
  • 8 азсъм

    8 0 Отговор
    Глупости, ай тез диетолози да почетат истинска медицина и престанат да вземат пари от продавачи на лекарства за сърце и холестерол. Наште дедовци от треволяк сигурно живееха до 90. Или има печатна грешка - да се чете въглехидрати.
  • 9 ганю

    4 0 Отговор
    Мръвки на скара,чеверме и руйно вино
    може и малко салата с ракия
    и да не ви пука
  • 10 85 годишен

    2 0 Отговор
    Отдавна отречена антинаучна боза.
    Може би целта на тази диетоложка е да намали броя на мъжете над 50, че по традиция гласуват за "неправиланата" републиканска паритя.
    Няма по-полезно от истинка, еко паржола или дробсърма или всичко от сорта - стига да е чисто и естетсвено