22 Декември, 2022 10:58 900 0

Японски учени разработват антибиотици срещу бактерии устойчиви на лекарства

  • бактерии-
  • бактериални инфекции-
  • антибиотици-
  • медицина-
  • учени

Медиците подчертават, че много лекарства са станали резистентни срещу бактерии заради твърде честата им употреба

Японски учени разработват антибиотици срещу бактерии устойчиви на лекарства  - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от университета на Хокайдо, Япония, работят над създаването на антибиотици срещу устойчиви на лекарства бактерии, съобщи ЮПИ, позовавайки се на публикация в сп."Нейчър къмюникейшънс".

Антибиотиците са важни за лечението на редица бактериални заболявания, подчертава БТА. Много щамове обаче са станали резистентни поради прекомерната им и неправилна употреба. Екипът от японски специалисти, ръководен от професор Сатоши Ичикава, обаче наскоро е направил пробив.

Ичикава и колегите му са работили върху клас антибактериални съединения, наречени сферимицини. Въпросните съединения блокират функцията на протеин в бактериите, наречен MraY, който е от съществено значение за репликацията им.

"Сферимицините са биологични съединения и имат много сложни структури", казва Сатоши Ичикава в прессъобщение. "Ние си поставихме за цел да разработим аналози на тези молекули, които ще бъдат по-лесни за производство, като същевременно ще стават по-ефективни срещу протеина MraY, увеличавайки по този начин антибактериалната си активност", допълва изследователят.

Екипът е синтезирал два аналога на сферимицин - SPM1 и SPM2. Специалистите са установили, че тези аналози са ефективни срещу някои бактерии.

Изучавайки структурата и сравнявайки с тази на сходни антибактериални агенти, изследователите са открили как да опростят допълнително молекулите. Те са успели да разработят по-прост аналог - SPM3, чиято активност е подобна на SPM1.

Аналозите на сферимицин са се оказали ефективни и срещу Mycobacterium tuberculosis, бактерията, която причинява туберкулоза и има мултирезистентни щамове.

"Нашият най-съществен принос е изграждането на основния скелет на сферимицин, който може да се използва за разработване на повече антибактериални агенти, насочени срещу MraY и следователно към мултирезистентни щамове", казва още Сатоши Ичикава.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА