4 Януари, 2023 13:15 1 220 3

Лекар: Бонбоните с алкохол могат да бъдат опасни

  • бонбони-
  • алкохол-
  • здраве

Пресните или сушените плодове са полезна алтернатива

Лекар: Бонбоните с алкохол могат да бъдат опасни - 1
Снимка: Shutterstock

Бонбоните с алкохол могат да доведат не само до лека интоксикация, но и до хипергликемия - повишаване на кръвната захар, както и до излишък от "празни" калории - пряк път към увеличаване на теглото, твърдят лекари.

Според Валентин Скрябин, ръководител на клиничния филиал на Московския научно-практически център по наркология към Департамента по здравеопазване на Москва, бонбоните в ярки опаковки и красиви кутии са синоним на празник за много хора, ноблагодарение на триковете на търговците бонбоните с алкохол се представят като "двоен празник".

"Количеството алкохол, което те съдържат, зависи от вида на сладкарските изделия, конкретния производител и технологията на производство. Много от тези бонбони съдържат сладкарски ликьори и съдържащи алкохол добавки и ароматизатори. Съдържанието на алкохол в такива бонбони трябва да се посочва от производителите върху опаковката. Бих искал да ви предупредя да не се опитвате да постигнете алкохолно опиянение, като ядете големи количества бонбони, съдържащи алкохол. Това не води до интоксикация, а по-скоро до хипергликемичен шок, който настъпва, когато нивото на глюкозата в кръвта се повиши значително", подчертава Скрябин, цитиран от БГНЕС.

Наркологът отбеляза, че за хората, които имат проблеми с алкохола, и за тези, които са се лекували от алкохолна зависимост, е по-добре изобщо да не посягат към алкохол под каквато и да е форма.

"За съжаление, не само една глътка алкохол, но дори миризмата и вкусът му могат да доведат до срив. И в тази ситуация не е толкова важно дали алкохолът е истински или е от заместители - вкусът на такива бонбони може да събуди спомени и да провокира желание за пиене, което да доведе до рецидив. Затова е по-добре да не рискувате да провокирате хората около вас, които може да имат проблеми с алкохола".

Диетологът подчерта, че пресните или сушените плодове, както и различните ястия, приготвени от тях: салати, желета, мусове, приготвени без добавена захар или с минимално количество добавена захар, могат да бъдат полезна алтернатива на алкохолните бонбони. Тези продукти също съдържат прости въглехидрати, но обикновено в по-малки количества.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леля Гошо

    13 0 Отговор
    Същото важи за колбасите с тоалетна хартия. Добра алтернатива е вратна пържола от прасе току-що заклано от баща ти на село.
  • 2 Нарколог

    8 1 Отговор
    Сега е модерно да се казва "животът е прекалено кратък за да пиете лошо вино" , но аз ви казва с вино за 2лв. литъра ще постигнеш същото опиянение , като с вино за 20 лв литъра
  • 3 Идън

    8 1 Отговор
    Алкохолът в бонбоните е истински и качествен. Продават се бонбони с изтекъл срок- а на кутията фалшив за още трайност . Тези бонбони имат леко бяло покритие и шоколадът не е същият. И какво като са безалкохолни ,но мухлясали... В студено време две- три бонбони с алкохол загряват ... НЯМА АЛКОХОЛИК ОТ БОНБОНИ С АЛКОХОЛ- ГРЕДАТА И СЛАМКАТА В ОКОТО.