Last news in Fakti

14 Януари, 2023 06:30 1 074 6

Аркади Шарков: България е първа по свръхупотреба на антибиотици в ЕС

  • аркади шарков-
  • лекарства-
  • антибиотици

Изчисляваме по нова формула кои са дефицитните лекарства, заяви съветникът в Здравното министерство

Аркади Шарков: България е първа по свръхупотреба на антибиотици в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Формулата, по която се изчислява кои лекарства са дефицитни ще бъде променена. Предвижда се и паралелен внос на лекарства.

Това са част от стъпките, чрез които ще бъде ограничен износът на лекарства заради недостига им на пазара, обясни в студиото на Euronews Bulgaria съветникът в Здравното министерство Аркади Шарков. В момента е забранен износът на лекарства, когато количеството им е по-малко от 65 процента от необходимото за вътрешния пазар, като този процент ще бъде повишен.

Проблемите, довели до недостига на лекарства са свързани с икономическата криза, проблеми с производствените мощности на определени държави, проблеми с доставките на суровини, имаме и казус с напускащи страната продукти заради ценовата регулация и законовото задължение у нас лекарствата да се продават на най-ниската цена в Европа, добави той.

България е първа по свръхупотреба на антибиотици в ЕС. Включително и за заболявания, за които не трябва да се приема, каза още Шарков.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ходещи трупове

    6 2 Отговор
    Глопатсите не схващат че проблема е нерешим.фарма компаниите висят пред доктърските кабинети за да ги навиват да изписват повече антибиотици да синувеличават приходите а повечето изписани и изфърлени антибиотици водят до по гопяма резастентностъ.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Мдааа

    9 0 Отговор
    Аркади е син на шефа на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков. Съвсем "случайно" е на длъжност съветник на министър. Да получаваш заплата за правене на нищо е наследствено.
  • 4 мммда

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ходещи трупове":

    Това са пълни глупости за резистентността. Боедувам веднъж на 5-6 години само, както и цялото ми семейство, а сме ги приемали при вируси.
    Тъй като не искат да ги изписват в германия, за малко да си оттърва детето преди години, водят се камара дела за детска смърт относно това нещо. Много деца починаха последните 2-3 месеца заради това малоумно лечение в Германия.
  • 5 С това може

    4 1 Отговор
    да се съгласим.Като няма пари за здравословно хранене,за отопление през зимата...Разбира се,че сме най- болния народ.Хората от кога не са яли кашкавал?
  • 6 Калпазанин

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ходещи трупове":

    Точно, и затова се съсипва имунитета на човека от малък, на никой ли не му прави впечатление че пред лекрсните кабинети и болници е пълно с листовки и реклами на всичко що фармацията произвежда