17 Януари, 2023 16:28 2 905 8

Психолози изброиха трайните последици от връзката с психопат

  • връзка-
  • психопат-
  • психология-
  • токсична връзка

Токсичните връзки оставят сериозни следи в психиката на жертвите, но изследователите казват, че все пак има надежда за израстване и възстановяване след това

Психолози изброиха трайните последици от връзката с психопат - 1
Снимка: Shutterstock

"Защо съблазняването на психопата е толкова силно? Защото това е изкуството на измамата, обвито в красивата илюзия на любовта."

Тези мъдри думи, идващи от анонимен източник, отразяват често омагьосващата природа на психопатите. За тях е характерно, че са грандиозни, измамни, импулсивни, без съвест и разкаяние и често се занимават с престъпна дейност.

И все пак, въпреки тези неприятни личностни характеристики, те могат да се представят и като очарователни и неустоими. Докато не покажат истинските си качества. Макар да се смята, че психопатите са едва 1 процент от населението, разрушенията, които оставят след себе си, могат да бъдат огромни, отбелязва psychologytoday.com.

Какви са последиците за физическото и психическото здраве от интимните отношения с психопат?

Това е темата на проучване, ръководено от психолога Адел Форт от Университета Карлтън в Канада. За да извърши това проучване, тя и нейният изследователски екип набират 457 участници (10,5 % мъже и 89,5 % жени), които са имали романтична връзка с психопат преди или по време на участието си в проучването (почти 80 % от участниците вече не са имали такава връзка). Продължителността на връзките варирала от няколко месеца до повече от 20 години, като повечето продължавали между две и пет години.

Участниците са интервюирани за преживяванията си и са попълнили различни психологически въпросници, включително такива, които оценяват посттравматично стресово разстройство (ПТСР) и депресия.

Какво откриват Форт и колегите ѝ? Анализите от проучването разкриват пет основни сфери, в които остава дълбокото и трайно въздействие на това да си в токсична връзка с психопат. Резултатите са обобщени по-долу.

1. Емоционални последици

Темата за емоционалните последици се оказа най-широка. Участниците съобщават за чувства в спектъра на гнева (включително раздразнителност и неудовлетвореност) и омразата (към себе си и мизогиния). Един от интервюираните изрази следното:

"Известно време след връзката се ядосвах, че съм била измамена на такова дълбоко ниво."

Често цитирани чувства са тревожност, страх, паника и параноя, както и депресивни симптоми, включително анхедония, и суицидни идеи и опити за самоубийство. Един от участниците споделя следното:

"Стигнах дъното в живота си. Това беше най-болезненото преживяване, което някога съм преживявал. За пръв път помислих за самоубийство, тъй като животът беше твърде болезнен, за да се справям с него."

2. Биологични последици

Преминалите през връзка с психопат са имали редица соматични оплаквания, включително стомашно-чревни проблеми, язви и главоболие. Разгледайте последиците, описани от един участник:

"Имах значителна загуба на тегло. Когато се опитвах да ям, се задушавах. Първоначално косата ми не растеше. Косата ми падна и сега е сива. Ноктите ми не растяха. Бях напълно дехидратирана. Развих язва. Понякога не се хранех в продължение на дни."

Интервюираните споменават също сърдечни и дихателни проблеми (напр. ангина, астма, бронхит), редица ендокринни и урологични заболявания (напр. диабет, хипотиреоидизъм) и автоимунни заболявания (напр. ревматоиден артрит). Една от жертвите казва:

"Сега вярвам, че артритът, проблемите ми с дебелото черво и т.н. са пряко свързани със стреса от 14-годишния ми живот с психопат. Количеството лична енергия, необходимо за справяне с ежедневния живот с него, сякаш изсмукваше здравето ми."

Някои жертви споменават физически наранявания, като счупени ребра и синини.

3. Поведенчески промени

Съобщава се за промени в съня и храненето (напр. безсъние), липса на грижа за себе си (напр. злоупотреба с наркотици, тютюнопушене) и промени в социалните дейности и/или взаимодействия. Много от участниците в изследването заявиха, че са участвали в социални дейности много по-малко. Един от хората си спомня:

"Дълго време след като напуснах тази жена, страдах от почти постоянна депресия. Не се осмелявах да излизам на публични места твърде дълго, вместо това предпочитах да стоя на закрито и сам. Вече не смея да общувам с хора толкова често, колкото някога."

4. Когнитивни промени

В съответствие със симптомите на посттравматичното стресово разстройство оцелелите споменават за натрапливост (т.е. ретроспекции), дисоциация (т.е. преживяване), трудности с концентрацията (т.е. загуба на фокус) и трудности с паметта. Един участник отбелязва:

"Не бях в състояние да се концентрирам и едва не загубих работата си, защото шефът ми забеляза, че забравям задачи и правя грешки."

5. Междуличностни последици

Интимната връзка с психопат уврежда междуличностното функциониране на жертвите в по-широк план. Много от тях са загубили доверие в другите, тъй като са поставяли под съмнение мотивите на другите, криели са лична информация и са се страхували, че ще бъдат предадени или изоставени. Участниците също така изпитвали трудности да се доверят на социалната си преценка, тъй като са имали връзка с психопат. Във връзка с това те споменават и че дългосрочно усещат чувство на загуба и самота. Един от участниците споделя:

"Чувствам се празен и самотен през цялото време. Сякаш съм изгубила всичко хубаво в живота си, защото съм идиотка и съм се влюбила в психопат. Нямам почти никаква надежда, че ще успея да намеря някого или някой, който някога ще ме разбере или ще иска да се среща с мен."

Авторите завършват изследването си, като отбелязват, че въпреки негативните последици от срещите с психопат, има и признаци, че участниците са преживели посттравматично израстване. Те съобщават за случаи на устойчивост и превръщане в по-силна личност, което може да бъде полезна област за изследване в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    4 5 Отговор
    Пълни глупости написани от незнаен мъдрец :))))
  • 2 Фашист

    7 1 Отговор
    Всеки пети има психопатични наклонности.
  • 3 Патология на политиците

    3 1 Отговор
    Защо съблазняването на политика е толкова силно? Защото това е изкуството на измамата, обвито в красивата илюзия на "демокрацията и грижата за народа".

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Комунист българомразец

    2 1 Отговор
    Комунягите чи-фути са психопатите е България
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Нискобюджетен козяшки петоколонник

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Патология на политиците":

    Не ги разбираш тези работи...
    Господарят на победата е заблудата! Сун Дзъ