Last news in Fakti

23 Януари, 2023 19:24 1 461 9

Доц. Васил Пандов: Защо министър Меджидиев отмени електронното изписване на антибиотици?

  • васил пандов-
  • асен меджидиев-
  • антибиотици-
  • електронно изписване

Това позволява 100% да се проследява дали даден медикамент го има в наличност или не, посочи сегашният председател на Надзорния съвет на НЗОК

Доц. Васил Пандов: Защо министър Меджидиев отмени електронното изписване на антибиотици? - 1
Снимка: bTV

Проблемът с недостига на лекарства е глобален. ЕС има инициативата да въведе законодателни мерки и ако не предприемаме стъпки назад у нас, проблемът ще бъде решен. Има стъпки, които могат да се предприемат от Министерство на здравеопазването и без да има действащо Народно събрание. Това заяви бившият началник на кабинета на здравния министър и настоящ председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Проблемът с липсващите лекарства е структурен. Когато се прие законът, предложен от ГЕРБ, ограничението за износ на лекарства е било 65%, а не 100%. За това намаление мотиви нямаше. С министър Асен Меджидиев сме обсъждали, че трябва да има анализ на лекарствата в Позитивния списък. Такъв недостиг нямаше, когато се правеше одита по времето на Асена Сербезова“, обясни той, цитиран от novini.bg.

"След август тази функционалност не е предприета и аз не получавам отговор защо сега има такъв. Искам да попитам министър Меджидиев, защо като встъпи в длъжност отмени електронното изписване на антибиотици. Това позволява 100% да се проследява дали даден медикамент го има в наличност или не“, посочи доц. Пандов.

„Ние постигнахме един компромис тогава – да започнем като задължителна група за антибиотиците. Причината бе антибиотичната резистентност и по-големият контрол на този вид медикаменти“, призна бившият началник на кабинета на здравния министър. „Предприети бяха мерки, но той не ги продължи. Министър Меджидиев можеше да внесе законопроект. Ние говорихме за проблема от ноември до сега. Не е достойно да прехвърляш отговорността на някой друг“, изтъкна той.

Във връзка с увеличението на заплатите на медиците, доц. Васил Пандов каза, че може да се предложат два механизма в тази посока. „Например областните болници да получат от Министерство на здравеопазването едно целево финансиране, другото е през Закона за здравното осигуряване да има методика към НЗОК за осигуряване на медицинските специалисти“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безсрамни изроди

    15 0 Отговор
    Най скъпите лекарства в района, че и ги няма.
  • 2 Хе хе

    15 0 Отговор
    Бърка им в здравето на световния Бил Кил елит това, че с антибиотиците не се разболяваме докрай, и не можете да ни уморите от пневмонии или да ни убедите да се ковиваксинираме.
  • 3 ТВ клоуните са същите

    12 1 Отговор
    Те тия като тоя електроджендъри се опитват да довършат България.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 2 Отговор
    БЯЛА мафия БГ
  • 5 Електронното изписване

    6 4 Отговор
    Позволява да се знае кой какво изписва. Последствията преценете сами.
  • 6 Сатана Z

    9 2 Отговор
    Една държава щом не може да се грижи за здравето на собствените си хора,за какво ни е такава държава?
    Освен ,че няма лекарства на пазара,то ако ги има те са със съмнително качество произвеждани или джуркани във фабриките на Донев и Домузчиев в Украйна.Е,тези фабрики вече ги няма ,така че,здравето на Българите ще се подобрява със всеки изминал ден.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хитро

    11 1 Отговор
    Преходът свърши. Умря и социална Европа.Навлизаме в епохата на глобалфашизма. Терор над населението на всички нива, медицински експерименти с живи хора, социален дарвинизъм, цензура, тотален контрол и непрестанна война...Добре дошли в Океания!
  • 9 ВКК

    6 0 Отговор
    Първо, защото в много градчета и села няма нито аптеки, нито интернет. Второ-това не това е причината да няма лекарства, резептите бяха хартиени и лекарства имаше. Трето-това е дискриминация по възраст, т.е. пенсиониран лекар, без достъп до елктр.програма не може да си напише рецепта, а лекер.арят си е лекар, макар и неработещ.