Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 11:51 1 088 0

Проф. Кирова: Правим само прегледи, но няма регистър, за да видим проблемите, успеваемостта и резултата

  • галина кирова-
  • здраве-
  • рак

Водещи са сърдечно-съдовите заболявания

Проф. Кирова: Правим само прегледи, но няма регистър, за да видим проблемите, успеваемостта и резултата - 1

„Първите големи популационни скринингови програми за рак на гърдата и рак на дебелото черво започват преди повече от 50 години. От 30 години се занимавам със скрининг на тези заболявания. През тях съм станала свидетел на 10 стратегии за справяне с тези заболявания у нас и според различните доклади нито една от тях не е успешна. Правим само прегледи, нямаме регистър, за да видим какви са проблемите, успеваемостта и резултатът.“ Това каза в Световния ден за борба с рака в предаването „Добро утро, Европа“ проф. д-р Галина Кирова.

„Има статистика, че у нас най-честият рак при жените е ракът на гърдата. За щастие успеваемостта там е доста голяма. При мъжете води ракът на простата. Там също имам добри успехи в лечението и ранната диагностика. Онкологичните заболявания са втората причина за смъртност в света“, посочи проф. Кирова.

Водещи са сърдечно-съдовите заболявания. Откриваме все повече тумори напоследък. Причините са, че се подобрява диагностика, а и че хората живеят по-дълго. С годините успяхме да постигнем много в борбата с рака и успяхме някои видове рак да ги превърнем в хронични заболявания. „Целта ни е да повишим здравната култура на пациентите. Искаме да ги образоваме какво биха могли да направят за да имат по-малък шанс за заболеят от рак, или, ако това се случи, да знаят как трябва да бъдат лекувани. Изключително много се набляга на профилактиката и ранната диагностика“, подчерта проф. Кирова.

Тя отбеляза, че наскоро е публикуван доклад, който прави профил на отделните държави по различни критерии, като Българич се нарежда на челните места по най-голям брой пушачи, при това у нас хората с добър социален статус и доходи пушат повече от тези с по-нисък социален статус.

„Със затлъстяването не стоим на толкова водещо място. Определено имаме върху какво да работим. Най-вече върху профилактиката“, допълни проф. Кирова.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА