Last news in Fakti

4 Март, 2023 20:49 1 938 3

Увеличават се пациентите с глаукома у нас

  • глаукома-
  • прегледи

От 13 до 17 март в Александровска болница ще има безплатни прегледи

Увеличават се пациентите с глаукома у нас - 1

Увеличават хората с глаукома у нас. Броят им всяка година нараства с между 10 и 15%. Основната причина е застаряването на населението, припомня БНТ.

Иван е на 75 години. Работил е като тенекиджия, но рядко слагал предпазни очила.

Иван Пехливанчев: "И оттам се осветявах, стружки от пиленето влизаха в очите ми. От едното 17, от другото 21 пъти съм вадил стружки".

Преди 3 години мъжът отишъл на очен лекар, защото погледът му се замъглявал.

Иван Пехливанчев: "Едни леки болки зад окото. Като се напънех нещо и се получаваха".

Оказало се, че Иван е с глаукома. Заболяване, при което очното налягане е повишено и уврежда очния нерв и зрението намалява прогресивно. При Иван болестта била в напреднал стадий.

"Диагностицирана преди 3 години, но най-вероятно започнала преди повече от 15. Той има едно много сериозно засягане на зрението заради глаукомата, което никога няма да се възстанови", обясни доц. Станислава Костова - завеждащ I-во очно отделение в УМБАЛ "Александровска".

Ранното откриване и навременното лечение на глаукомата може да забави хода на болестта. Проблемът е, че тя протича без никакви симптоми.

"Тя протича изключително подмолно - окото не е зачервено, не боли, не сърби. Няма никакви външни изяви и от пациента да засече и да се улови", казва още доц. Станислава Костова.

Застрашени от развитие на глаукома са хората над 45 години. Болестта се предава генетично, някои съдови заболявания и късогледството са сред рисковите фактори.

"Апелираме хората след 45 години, които когато отидат, за да си проверят очилата за четене - да се измери едно вътреочно налягане и да се прецени дали пациентът има нужда от допълнителни изследвания за глаукома", обяснява още доц. Станислава Костова.

В Александровска болница ще има безплатни прегледи за глауома от 13 до 17 март. Записването за тях започва на 6 март.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой не лекува главкома

    11 2 Отговор
    Удари ли те, пиши се кьорав и приготви някой лев за ТЕЛК че да те освидетелстват на повече пари! Ако си циганин и ти няма нищо, пак можеш да вземеш ТЕЛК-кьорав съм, а после да дрифтираш с кола за 100 бона!
  • 2 В тази

    6 1 Отговор
    скапана държава всичко се увеличава
  • 3 Онзи

    2 0 Отговор
    Глобалистите ни тровят с химикали. Всички болести се увеличават.