Last news in Fakti

6 Март, 2023 14:31 1 229 1

Средиземноморската диета помага на страдащи от множествена склероза

  • средиземноморска диета-
  • средиземноморска храна-
  • множествена склероза-
  • памет

Средиземноморската диета е полезна за запазването на паметта и когнитивните функции

Средиземноморската диета помага на страдащи от множествена склероза - 1
Снимка: Shutterstock

Болните от множествена склероза, които се придържат към средиземноморска диета, са изложени на по-нисък риск от проблеми с паметта и мисленето в сравнение с пациентите на друг хранителен режим, установи изследване, цитирано от "МедикълЕкспрес".

Резултатите от него ще бъдат представени на 75-ата годишна среща на Американската академия по неврология, която ще се проведе в Бостън и онлайн от 22 до 27 април 2023 г., пояснява БТА.

Средиземноморската диета включва големи количества плодове, зеленчуци, риба и здравословни мазнини като зехтин и по-малък прием на млечни продукти, меса и наситени мастни киселини.

"Вълнуващо е, че вероятно ще сме в състояние да помогнем на хората, които живеят с МС, да поддържат по-добре когнитивните си функции чрез средиземноморския режим на хранене", каза ръководителят на изследването Илана Кац Санд от училището по медицина Икан към "Маунт Синай" в Ню Йорк. Когнитивните затруднения са характерни при МС и често се влошават с течение на времето, дори и при лечение, отбеляза д-р Кац Санд.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Елена

    0 0 Отговор
    Какво общо има множествената склероза с проблемите с паметта и мисленето????
    Ей, само и само да си напишете глупостта, може да навредите на хората.