9 Март, 2023 15:28 2 882 1

Диетолог заклейми мита за пиенето на вода с лимон на гладно

  • вода с лимон-
  • лимон-
  • детоксикация-
  • детокс-
  • диетолог-
  • мит

Специалистът подчерта, че водата с лимон не е лековита, но е добър заместител на подсладените и газирани напитки

Диетолог заклейми мита за пиенето на вода с лимон на гладно - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора вярват от години, че пиенето на чаша вода с лимон на празен стомах сутрин изчиства токсините от тялото, подобрява храносмилането, състоянието на кожата, подобрява имунитета и дори предотвратява развитието на рак, пише zdrave.to.

Испански експерт казва обаче, повечето от изброените лечебни свойства са не само преувеличени, но и предимно неверни.

"Ако говорим за способността на напитката да отстранява токсините, важно е да разберем, че процесът на детоксикация на организма зависи от функционирането на черния дроб и бъбреците, а не от употребата на определени храни и диета", каза Санчес. Той добави, че обикновената вода с лимон не може да подобри функционирането на имунната система или да предотврати онкозаболяване.

Освен това диетологът каза, че напитката може да бъде вредна, например да доведе до ерозия на зъбния емайл. Следователно, не я препоръчва.

Въпреки това водата с лимон може да се възприема като по-малко вредна алтернатива на содата и други сладки газирани напитки, казва лекарят. Все пак, не си струва да чакате напитката да помогнете за решаването на всички здравословни проблеми.

Д-р Санчева казва: „Ако смятате, че се чувствате по-добре ако пиете вода с лимон, вероятно е защото просто сте изоставили или променили някакъв навик, който причинява дискомфорт.

Може би се чувствате по-добре, защото сте спрели да ядете сладкиши за закуска. Или храносмилането ви се е подобрило, защото храносмилането на вода с лимон не изисква много усилия за храносмилателната система.“


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    4 0 Отговор
    Как е по-точно името на експерта - Санчес или д-р Санчева?