Last news in Fakti

14 Март, 2023 20:20 988 7

Още няма обявена обществена поръчка за медицинските хеликоптери на лизинг

  • обществена поръчка-
  • медицински хеликоптери-
  • лизинг

Междувременно лечебни заведения от Русенска област настояват една от базите за медицински хеликоптери да е именно в Русе. Мотивът - Русе е стратегически център и има нужда от въздушни линейки за спасяването и транспортирането на пациенти

Още няма обявена обществена поръчка за медицинските хеликоптери на лизинг  - 1
Снимка: БНТ

Все още не е обявена обществената поръчка за двата медицински хеликоптера на лизинг. Те трябваше да пристигнат у нас преди заложените бройки в Плана за възстановяване и устойчивост. Първият от тези шест се очаква да бъде доставен в края на годината. Междувременно лечебни заведения от Русенска област настояват една от базите за медицински хеликоптери да е именно в Русе. Мотивът - Русе е стратегически център и има нужда от въздушни линейки за спасяването и транспортирането на пациенти, информират от БНТ.
Две бази в София, една в Пловдив, Плевен, Варна и Ямбол. Това са областите, в които се очаква да бъдат ситуирани първите шест медицински хеликоптера - от там ще излитат при сигнал за инцидент. Болница в Русе изпрати писмо до здравните власти градът да бъде включен в списъка.

"С изненада разбрахме, че Русе не е планиран като оперативна база", каза Алис Муртезова - административен директор на УМБАЛ "Медика" - Русе.

"Русе е печално известен и в статистиката на пътно-транспортните произшествия, мисля че сме на челно място в страната. Не мога да разбера логиката на министерствата, които планират това нещо защо не е предвиден", заяви Цветан Райчинов, председател на районната колегия на Български лекарски съюз.

Тъй като медицинските хеликоптери, с които страната ни ще разполага в близките няколко години са ограничен брой, базите се избират по определени критерии.

"Ако се ситуира там вертолет, това значи половината от радиуса да бъде в румънска територия. Тоест ще загубим половин радиус от вертолет. Тези 6 вертолета няма как да бъдат разположени навсякъде. Логиката е , че на един милион население се пада един вертолет. по-логично би било да бъде разположен в района на шумен, където ще се покрива по-голям радиус", обясни ген. Златко Златев - ген. директор на Държавния авиационен оператор.
От Министерство на здравеопазването обаче вече са взели решение Русе да бъде един от центровете, в които ще бъде изградена оперативна база. Експерти, участващи в междуведомствената работна група , вече са посетили областния град, за да извършат оценка на потенциалните локации.
Това най-вероятно ще стане след 2025та, когато има идея да се закупят още два хеликоптера.

"Действително в Североизточна България и Централна северна България може би на по-късен етап ще бъде ситуиран вертолет. но знаете, че процедурата е 6 плюс два. т.е. след като се доставят първите 6 вертолета евентуално ще бъдат закупени още два, на които ще им бъде търсено място", каза още ген. Златко Златев - ген. директор на Държавния авиационен оператор.
За да заработи системата на въздушната помощ у нас, трябва да се преодолеят редица трудности - да се осигурят самите хеликоптери, да се изградят оперативните бази и площадките за кацане на територията на болниците, да се обучат пилоти - в момента разполагаме с деветима души, които трябва да се сертифицират и могат да поемат първите два хеликоптера. Тепърва ще се набират кандидати за пилоти от военната авиация и "Гранична полиция", както и хора без опит, чието обучение ще отнеме минимум година и половина. И разбира се медици, които също да бъдат обучени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 психо

    5 0 Отговор
    на първи април ще има
  • 2 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Нема и да има! Трябва Комисионката да се делка на сигурно.
  • 3 Беееееееее

    0 0 Отговор
    Чакай ва! Има време до избори 2024
    Уууууууууууееееееее
  • 4 12343211

    0 1 Отговор
    Ааа как бе Ангелов каза, че са подписани документите..... Ааааа.
  • 5 Акооо

    0 0 Отговор
    Ако има пари за крадене, ще се направи веднага поръчка. Вижте как се направи фалшива агенция за хеликоптерите и 10 човека взимаха благи заплатки 6 месеца.
  • 6 хихи®

    0 0 Отговор
    Медецинските хеликоптери са "Предизборна дъвка за електората", както и "Национална детска болница"(която нещо позабравиха)!?
    Защо?"Национална детска болница" Защо в София? В Ивайловград, Свиленград, Тополовград, Елхово, Болярово и т.н. няма ли деца далеч от здравна помощ(В София има достатъчно болници, които покриват 99% от нуждите на децата). Предполагаме, че утре се събуждаме с Национална детска болница" По какъв начин ще се финансира? По клинични пътеки? Но тогава по какво ще се различава от обикновенна МБАЛ? Ако работи по 5-10 клинични пътеки, колко болни по тях има, колко трябва да струва една пътека за да финасира, разходите? Какво става, ако няма достатъчно болни? Ако е на бюджет все пак и всички амбициозни майки на сополиви хлапета се втурнат натам??? Няма ли да има алгоритам, правила по които ще се достига до болницата. Впрягаме коня пред каруцата!!
    Същото е и с другата дъвка....
  • 7 летящи топки

    0 0 Отговор
    радефф няма интерес от това. друго си е вУенен самальот или хеликоптер да те транспортира.