Last news in Fakti

17 Март, 2023 23:50 4 722 5

Пародонтоза: започва незабелязано, но убива

  • здраве-
  • пародонтоза-
  • зъби-
  • зъболекар-
  • болест-
  • възпаление-
  • пародонтит-
  • бактерии

Бактериите се разнасят из целия организъм

Пародонтоза: започва незабелязано, но убива - 1
Снимка: Shutterstock

Пародонтитът представлява заболяване, което води до атрофия на венците и прогресивно разрушава основата, върху която се крепят зъбите в устната кухина. Обикновено то е придружено и от други възпалителни процеси.

Бактериите се разнасят из целия организъм

Приблизително 35 млн. души в Германия са засегнати от пародонтит, като броят на нерегистрираните случаи вероятно е много по-голям, тъй като хроничното възпаление на устната кухина често се диагностицира твърде късно. А бактериите се разпространяват в организма чрез кръвния поток.

Опасностите, които крие хроничният пародонтит, не бива да се подценяват, коментира пред ZDF проф. Никол Арвайлер, директорка на катедрата по пародонтология в университета в Марбург. Тя обяснява следното: "В пародонталните джобове има множество бактерии, както и многобройни възпалителни вещества - токсини, които тези бактерии произвеждат. Те се разпространяват чрез кръвния поток из целия организъм."

Ако разрушаването на пародонта (околозъбните тъкани) не се лекува, заплахата от загуба на зъби далеч не е единственият риск. Хроничното възпаление на устната кухина може да доведе до тежки последици за целия организъм.

Опасност за сърдечните клапи

Съществуват индикации, че пародонтитът води до риск от бактериална инфекция на сърдечните клапи. Една от възможните последици е миокардитът. Повишава се и рискът от инфаркт или инсулт, обяснява още експертката, цитирана от германската обществена медия.

Всички знаят, че тютюнопушенето увеличава възможността за сърдечносъдовите заболявания, както и инсултите, посочва тя. "Но пародонтитът със сигурност е на равна нога с него. Той представлява също толкова голяма опасност", категорична е проф. д-р Арвайлер.

Риск от тежък ревматизъм и високо кръвно налягане

В допълнение към сърдечносъдовите заболявания, хроничното възпаление на устната кухина увеличава риска от тежко протичане на хронични респираторни заболявания, ревматизъм, остеопороза и високо кръвно налягане, посочва още публикацията на ZDF. Експертите обсъждат и темата за възможното влияние на пародонтозата върху появата на деменция и болестта на Паркинсон. А възможните връзки с диабета са особено добре научно документирани.

Често пъти възпалението не предизвиква болка

Много от засегнатите може дори да не знаят, че имат пародонтит, въпреки че възпалението в устната им кухина е вече факт. За разлика от кариеса, заболяването в началото не предизвиква болки. Точно поради това то твърде често остава незабелязано, защото е скрито в джобовете на венците и се диагностицира късно. За да се разпознае, е необходимо цялостно изследване на венците. Проф. Никол Арвайлер обръща внимание и върху липсата на достатъчно осведоменост за този проблем.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    10 6 Отговор
    Получава се от лизане.Като завреш езика си в женската кухина ,която има киселинно—алкален характер и зъбите падат за да не хапеш клитора,а само да го смучеш.Природа.А докторите дори нямат обяснение Що така се получава.
    Човещинка.За едното удоволствие страдаш

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 2 затова

    5 4 Отговор
    Конец за зъби всеки ден! 2 лева на месец е и 1 минута работа!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    изяж един лимон да ти стане по-грапав езика, щото жена ми ти се оплака че не лижеш яко