Last news in Fakti

19 Март, 2023 17:05 1 331 27

Проф. Кантарджиев: Причината за бума от шарка в яслите и градините е отслабеният имунитет на децата след пандемията

  • тодор кантарджиев-
  • бум на шарка-
  • детски ясли-
  • градини-
  • отслабен имунитет-
  • пандемия-
  • деца

След пандемията е имало много вирусни инфекции, които са отслабили имунитета и на децата, и на възрастните. Най-често децата се заразяват 4-5 дни след контакт с друго болно дете, поясни експертът

Проф. Кантарджиев: Причината за бума от шарка в яслите и градините е отслабеният имунитет на децата след пандемията  - 1
Снимка: Нова телевизия

Пандемията е отслабила имунитета на децата и това е в основата на бума от шарка в детските ясли и градини. Това става ясно по време на срещата на съветника по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев и директорите на общински детски ясли. Те обсъдиха какви мерки да се вземат при заболяване от скарлатина и варицела, съобщават от bTV.

Професорът даде конкретни съвети на директорите за работата в яслите, препоръча предпазни средства за предотвратяване на разпространение на заболяването, както и лекарства, които със сигурност помагат за лечението на скарлатина или варицела при децата и техните родители.

Според проф. Кантарджиев, цитиран от БТА, при стрептококовата инфекция в носоглътката винаги трябва да се дава антибиотик от групата на добре познатите пеницилини или цефалоспорини.

Повечето случаи на скарлатина тази зима се дължат предимно на оживеното общуване и неспазването на мерки като миене на ръце, проветряване и почистване, поясни професорът.
От думите му става ясно още, че след пандемията е имало много вирусни инфекции, които са отслабили имунитета и на децата, и на възрастните. Най-често децата се заразяват 4-5 дни след контакт с друго болно дете.

„Възрастните преболедуват варицела по-тежко от децата“, каза още проф. Кантарджиев и още веднъж напомни, че ваксинацията срещу това заболяване е най-добрата превенция.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ген Мутафчийски

    24 3 Отговор
    Яко ще се мре!

    Коментиран от #13

  • 2 Кольо,

    35 0 Отговор
    Ей този дърт морук не кандиса да си завира суратя навсякъде..
    Гледай си старините че живота накъся,пий си ракията и не плаши хората че ако беше в Беларус при батька Лукашенко отдавна да си в панделата!
  • 3 Буквоядец

    34 0 Отговор
    Този съветник се провали по време на пандемията.Сега е време да си ходи заедно с даскалицата -кмет. Като го махнат и от общината,ще изчезне за всеобща радост и от студиото.

    Коментиран от #5

  • 4 де-жа-вю

    35 1 Отговор
    Фалшиво положителни тестове (реагират на всякакви стрептококи, но всъщност симптоми - пъпки няма), страх, паника, още повече тестове, още повече страх, още повече паника и ... излиза "професора" и обяввява, че единственото решение е препарация. Давайте децата! Да Ви звучи познато? Тогава започнаха от възрастните и много бързо допълзяха до децата. Да не се окаже, че и съдържанието на препаратите се е променило последните години? Родители, четете етикетите на храните, които давате, четете листовките и се доверявайте на инстинкта си за самосъхранение, а не на "капацитетите"

    Коментиран от #7

  • 5 Свидетел

    31 0 Отговор

    До коментар #3 от "Буквоядец":

    Този корифей на медицината, защо не каже, че заради затварянето на хората, което той и другите разбирачи налагаха чрез държавната репресивна машина - полиция, РЗИ, съдилища и тн, е причината за отслабения имунитет на населението!
  • 6 Чеп

    20 0 Отговор
    Изявленията на тоя и подобни означават едно,няма мъже ни в България ни по света.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 да питам само

    17 0 Отговор
    пияния кантар що не е в пандиза?
  • 9 Баш софиянец

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "седрфтгхуй":

    Ама точно аман от глупости! Шарката в детските градини просто се кара в детска възраст. За какви родители, които не си ваксинипат децата говориш? А децата са кекави понеже твърде дълго ги държаха изолирани. Имунната система работи като среща патогени, т.е. изолацията прави хората болнави.

    Коментиран от #21

  • 10 неее

    11 0 Отговор
    Не вярвам на подобни обяснения. Целогодишно слушаме какви вируси циркулират. Няма време да ви отслабне имунитетът.😏
  • 11 аха

    1 5 Отговор
    Разбрахме за превенцията, но не разбрахме защо няма ваксини.
  • 12 де-жа-вю

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "седрфтгхуй":

    Схващам, че има имунитет и той се предава (и чрез кърмата, но не и чрез сухите млека) и трябва да се тренира, като се излага на заболяването. И така, човечеството е оцелявало. До скоро.
    Днес "професорът" препоръчва, но от административната позиция, която заема, считай заповядва. Няма симптоми, но има "тест", следва антибитиотик, следва разбита имунна система, след време пак "положителен" тест, пак антибиотик и т.н. Тестване, тестване, тестване - този девиз на Се-Зе-О да Ви е познат. Докато има бактерии и вируси и широкоспектърни тестове (защо ли?), винаги ще има поводи за мерки, рестрикции и кой е потърпевш? Здравите, тоест безсимптомно болните по новата медицина. Те са терористи, те не искат да пазят другите, не искат да се тестват ежедневно, не искат да спазват правилата. Няма да живеят, този живот е за "отговорните".
    Това за мен е де-жа-вю.
    И какво имаме от скоро: новина от октомври - препарираните срещу варицела деца (засега само препоръчително според МЗ, ама докога?) ще могат да посещават детско заедение, дори и да има регистрирани заболели. Това не е ли де-жа-вю със зелените сегрегати и кои деца могат да ходят на училище? Няма значение, че си здрав, щом не се подчиняваш си аут от ситемата.
    Та и сега има някакъв "бум", но той е медиен и е преекспониран, чрез съответните мерки, които не целят успокояване на наплашените родители, а напротив.
    Както знаем този "професор" е специалист по точно такъв модел на плашене, уж малко по-научен, за разлика от
  • 13 Ще ще...всички

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ген Мутафчийски":

    Попаганднимумии ще си понесът заслуженото :)
  • 14 Алфа херинга

    12 1 Отговор
    Еми нали вие ги карахте да стоят по цял ден с маски.
  • 15 Т Катранджиев коя Пандемия? Б О К Л У К

    14 0 Отговор
    Те не са били родени още, какъв Имунитет им сее отслабил! На Този му плащаме голямата Заплата от нашите данаци, за да говори глупости!! Какво свърши полезно тоя за 2години на Заплата в Столичната Община? Нищо,! Агитира за ГЕРБ в Северозапада!!
  • 16 Уса

    18 0 Отговор
    Предпочитам мнението на специалист като Мангъров.Този не е никакъв
  • 17 Муфтажиев

    6 0 Отговор
    Маймунска шарка да та фане
  • 18 отшелника

    5 0 Отговор
    ОНИЯ ОТ МАЛЦИНСТВОТО ГИ РАЗНАСЯТ ЗАРАЗИТЕ ,РОВЯТ ПО ГЮМОВЕТЕ ПО СМЕТИЩА ,НЕ СИ МИЯТ РЪЦЕТЕ А ЗА КЪПАНЕ ЗИМАТА НЕ ИСКАТ И ДА ЧУЯТ
  • 19 Уса

    10 1 Отговор
    Наскоро си правих кръвни изследвания в сащ.В чакалнята трябваше да стоя с маска 30 минути и после по време на процедурата също.Бил съм с маска около 45 минути.Всичко беше наред с изключение на завишени показатели на CO2 в кръвта доста над нормата.Започна се едно главоблъскане с много предположения,като се започна от хранителните добавки с протеинови напитки и се стигна до увредени бели дробове звързано с постковид,малфункция на черния дроб и бъбреците.Последните черен дроб и бъбреци отпаднаха,защото нямам лоши показатели.Останаха белите дробове.Тц тц тц,ами сега трябва лечение с антибиотици заради постковида плюс скенер и бог знае още какво.Прибрах се в къщи и започнах бясно ровене в гугъл.разбрах,какво е CO2,но плашенето беше жестоко.На практика съм прекарал ковид преди 2 години и след 3 месец бях повече от нов.Спортувам редовно и няма проблеми с дишането.И така,отидох на тренировки и споделих с моя треньор,който е възрастен с голям опит.Той веднага ме попита дали съм носел маска и покривала ли е носа?Това ти е бил проблема.Те рядко проветряват своите работни места и там въздуха е богат на CO2.Когато влезеш на такова място с маска направо се тровиш.Тяхното СО2 във въздуха плюс твоето което вдишваш и издишваш и отново вдишваш.Един треньор ги сложи в джоба всичките специалисти ментаци
  • 20 Божеееее

    7 0 Отговор
    Сериозно ли? Ми те децата, които сега тръгват на ясла, по времето на ковид още не са били родени! Какъв имунитет на нероден Петко??? Кантарджиев, пак ми развесели деня. Хубаво се оформи тази мантра ковид пандемията за, всичко да е виновна.
  • 21 рфтгъхуй

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Баш софиянец":

    Скъсаняшки, отчитай следното:

    Аз казвам, че всичко е заради ОТКАЗ да се ваксинират децата- всичко ВЕДНАГА БИВА ИЗТРИТО...

    Същото казва здравният МИНИСТЪР- веднага се пуска статийка по темата...

    Интересно как двамата казваме ЕДНО И СЪЩО, но мен ме ЦЕНЗУРИРАТ...

    Да те открехна що- общо взето никой не вярва на политиците и не ги слуша какво казват, било то и ИСТИНАТА... Но когато хората почнат масово да виждат и да казват ИСТИНАТА става ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ и веднага се задейства с пълна сила ЦЕНЗУРАТА...

    Иначе казано- извадете си главите от кравешкият задн ик където сте ги наврели и се огледайте, света е хубаво място и не мирише на лаѝна като досегашното ви местожителство...

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Стоян

    1 1 Отговор
    Бай Шиле прекопа ли градината на село през викенда.
  • 23 Мноооо лошо

    5 0 Отговор
    Кантарджийски и Майтапчийски - отчаях те народа
  • 24 Баш софиянец

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "рфтгъхуй":

    Само не е ясно защо смяташ че ТИ открехваш някого и защо като имаш мнение трябва да обиждаш другите. Както ти можеш да си кажеш мнението така и другите могат.
  • 25 де-жа-вю

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "рфтгъхуй":

    Ако искаш да водиш дискусия, спазвай добрия тон и не обиждай. Ако искаш да налагаш мнение, се опитай да се аргументираш. Ако имаш деца, ги възпитавай, вакснирай или лекувай както искаш, но не обвинявай другите, ако твоите деца боледуват по-често от някои други. Никой не е безгрешен, оитвай се да мислиш, да се учиш от грешките си, а не да търсиш причината в другите. Със здраве и не забравяй, всеки сам си преценя, че от много "демокрация" хората ги боли главата, други умират от глад и студ, и най-вече все повече хора ги е страх да отидат на лекар, пък камо ли да влезнат в болница.
  • 26 Пфф

    9 0 Отговор
    Отвратителен, платен лъжец! Нищо не е забравено, много от нас помним и няма да забравим.....
  • 27 Тома

    8 0 Отговор
    Щом бай шиле го казва значи никой да не му вярва