Last news in Fakti

23 Март, 2023 11:58 1 130 9

Специалист даде важни съвети как по-лесно да се справим със смяната на времето

  • смяна на времето-
  • сезон-
  • смяна на сезоните-
  • храна-
  • сън-
  • качество на съня-
  • лятно часово време-
  • зимно часово време

Д-р Тошков изброи нещата, които е полезно да правим, когато се сменя времето, за да свикнем по-бързо

Специалист даде важни съвети как по-лесно да се справим със смяната на времето - 1
Снимка: Shutterstock

При смяната на времето хората изпитват дискомфорт. Мелатонинът е свързан с хормона на щастието серотонин, който ние трябва да си набавим през деня - с повече положителна емоция, с повече природни храни - например зрялото сирене, което съдържа триптофан, черен шоколад и много слънце и витамин Д.

Това каза д-р Радослав Тошков, специалист по функционална медицина, в коментар по темата как влияе върху качеството на съня смяната на зимно с лятно часово време, цитиран от "Фокус".

"Смяната на времето има два аспекта - единият е икономически, другият е чисто физиологичен. Важното е, че по втория аспект това съвпада с пролетното равноденствие. Слънцето огрява равномерно двете полукълба и очакваме денят и нощта да се уравнят, като във физиологичен аспект това е свързано с очакваната пролет и ако зимата е била тежък сезон с промяна в навици и начин на живот, тялото започва една естествена нагласа. При някои пациенти може да има по-изявена умора, т. нар. "пролетна умора", промяната в хранителните навици и нуждата от повече слънце", каза д-р Тошков и добави:

"Самото тяло си иска промените и иска да му помогнем. Нещо, което го показват и традициите ни - като спазването на постите преди Великден, но генерално хората започнаха да обръщат внимание да пречистват тялото си именно в този период".

"Хората имат нужда да срещат повече слънце. Съветвам да излизат повече навън. Да се суплементира витамин Д, чрез добавки, тъй като все още не можем да имаме 30-40 мин на ден под слънцето, както и да се взимат пробиотици", допълни още той.

По думите му, винаги, когато се говори за смяната на часовото време трябва да се обърне внимание на двата ключови хормона - серотонин и мелатонин, които имат значение за съня. Винаги има период на адаптация при съня, когато човек още не е готов да се събуди. Това може да трае седмица или 10 дни. В този период се подпомага организъм с мелатонин.

"Мелатонинът е свързан с хормона на щастието серотонин, който и ние трябва да си го създадем през деня - с повече положителна емоция, с повече природни храни - например зрялото сирене, което съдържа триптофан, черен шоколад и много слънце и витамин Д. Това са свързаности, които се изпитват върху функционалността ни през деня, а след това - и върху съня ни.

Активните хора са по-балансирани и не усещат смяната на времето, за разлика от тези, които са пасивни и работят в затворени помещения", уточни д-р Тошков.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор
    Отдавна е доказано, че смянат на времето вече НЯМА икономически ефект, а остава само психическия тормоз върху населението❗

    Факт е , че над 2/3 от Света НЕ въртят часовника, като пумпал ❗
  • 2 Име

    7 1 Отговор
    Напълно ненужна еквилибристика е смяната на времето. Астрономическото е достатъчно добро и за лятото.
  • 3 Петър

    8 1 Отговор
    Нали оправният Европейски съюз щеше да премахне глупостта "лятно и зимно часово време", ами не я премахна и това показва колко е некадърен този Европейски съюз?
  • 4 Павел пенев

    8 3 Отговор
    Стига сте сменяли времето бе идиоти. Оставете астрономическото време и се спрете най сетне. На две поколения съсипахте здравето. Нали има и деректива в тази насока на изродите от ЕС.
  • 5 така

    8 1 Отговор
    Колегата Тошков с парамедицинска специалност е дал "чудесни" съвети. Продължава да се обяснява колко страшна е тази смяна. Всъщност за организма и психиката е изключително важно и положително наличието на 1 час повече светлина привечер.
  • 6 стария моряк

    4 0 Отговор
    Докторе , знаеш ли колко пъти върти времето за един контракт от 6 месеца , един моряк на контейнеровоз , поддържащ линия Китай САЩ и колко пъти прескача или повтаря една и съща дата.
  • 7 Никифорив

    3 0 Отговор
    А не е ли по лесно да спрем с тази простотия "смяна на времето"?

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Мария

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Никифорив":

    По-лесно е, но откъде акъл?!
  • 9 Мими

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Никифорив":

    Местиха, местиха, не се наместиха,Ей! Сменяха, сменяха,не се насменяха,Ей!