Last news in Fakti

29 Март, 2023 13:45 2 126 10

5 български суперхрани и техните ползи за здравето

  • суперхрани-
  • български продукти-
  • здраве

Тези продукти са евтини и здравословни

5 български суперхрани и техните ползи за здравето   - 1
Снимка: Shutterstock

През последните години наблюдаваме същински бум на всякакви хранителни добавки, билки, плодове, в това число и суперхрани. Много от тях звучат странно и екзотично, а вносителите и производителите им ни уверяват, че те би трябвало да са част от всекидневното ни меню, ако искаме да сме здрави и във форма. Можем ли обаче да намерим родни еквиваленти на тези продукти, при това на по-ниска цена?

В следващите редове ще ви представим няколко български суперхрани. Ето ги и тях:

Лимец

Безспорно тази житна култура доби много голяма популярност, особено през последните години. Всички знаем, че хлябът и другите изделия от лимец са по-добрият и здравословен избор, но защо? Хранителните му свойства са в пъти по-добри от тези на обикновената пшеница, като същевременно той е може би най-древният сорт жито (най-старите намерени следи от него са на над 18 хиляди години). За разлика от всички култивирани култури, лимецът, който се отглежда днес е в своя първичен вид – такъв, какъвто са го познавали нашите предци. Заради здравината на растението при неговото отглеждане не се използват пестициди, а едно от неговите невероятни свойства е, че дори да расте в замърсена почва, той не поема от вредните вещества, пише az-jenata.bg. Важно е да се уточни, че за разлика от всички други видове пшеница, лимецът е алкална, а не киселинна храна.

Пчелен прашец

Според специалисти, пчелният прашец най-спокойно може да се определи като „една от най-съвършените храни“, които могат да се срещнат в природата. Като ползи той често е сравняван с женшена и мумиото. Основните компоненти на пчелния прашец са: аскорбинова киселина, рутин, токофероли, всички полезни минерали, които се съдържат в Менделеевата таблица, фибри, пектини, фитостероли, фосфолипиди и др. Сред безценните му ползи за организма е и това, че той активира всички метаболитни процеси в организма, осигурява еластичността на кръвоносните съдове, извежда вредния холестерол от тялото, укрепва имунитета и др.

Коприва

Това наглед обикновено растение може да бъде видяно във почти всеки селски двор или поляна. Толкова позната и дори леко забравена, копривата най-спокойно може да бъде определена като суперхрана. В състава ѝ влизат витамин C, витамин K, бета-каротин, калий, калций, силиций, желязо, серотонин, полифеноли и всички незаменими аминокиселини. Има данни, че копривата има противовъзпалително действие, като приемането ѝ под формата на добавка може да облекчи болката при хора, страдащи от артрит. Освен това тя може да намали нивата на кръвната захар, да понижи кръвното налягане, да помогне при анемични състояния и дори да бъде използвана като мощен антиоксидант.

Шипка

Ако сте прекарвали летата на село при баба, непременно сте срещали този храст почти навсякъде. В състава на този вид дива роза ще намерите богато разнообразие от витамини и минерали, в това число: витамин C, витамин А, витамин A, витамин B-комплекс, калций, желязо, селен, манган, фосфор, калий, сяра, цинк и др. Незаменими са и антиоксидантните вещества, които се съдържат в червеното плодче. За шипката се твърди, че понижава риска от хронични заболявания, както и че предотвратява появата на възпалителни процеси. Малко известен факт е, че тя съдържа около 60 пъти повече витамин C от портокала. Освен за понижаването на нивата на кръвната захар и оптимизирането на работата на бъбреците и отделителната система, шипката може да бъде използвана и като съставка към козметични продукти. Маслото от шипка е особено подходящо за суха и състарена кожа, тъй като витамин А, който влиза в състава ѝ може да подпомогне задържането на влага в кожата.

Лапад

Още едно непретенциозно растение, което е познато с широкото си разпространение и голямата си устойчивост. Лападът е подходящ за готвене, а като суров може да бъде използван в салати и смутита. Той съдържа желязо, което го прави идеална добавка за хора, които страдат от анемия и пролетна умора. Лападът е източник на фибри, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества. Той няма никакви мазнини и съдържа много малко калории.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вангелия Гущерова

    10 0 Отговор
    През 2024та ке ручате само буби!
  • 2 Пич

    8 14 Отговор
    Те тава са храни за магарища и крави ! Ние сме ора бре , и ядеме пържоле и сужуци !!!
  • 3 да де

    9 0 Отговор
    Аааа хванахме се вече за зелено в двора коприва и лапад колкото щеш береш и ядеш.
  • 4 4568

    9 0 Отговор
    Копривка със сиренце и яйце, леле каква вкуснотия, вече два пъти готвихме в къщи тази година.
  • 5 Ром Бакарди

    3 1 Отговор
    Ляб от лимец.....кльопах веднаж....ко да кажа- мяза на ляб, ама не е кат онзи от селските фурни: препечена коричка, а ватре пухкаф кат гъба и топъл и мек- слагаш му малко масълце, фъргаш мерудия или шарена сол и удри....за пет минути отива половината ляб! А ако имаш и свински рибра на скара, бахур, сланинка, вав краен случай- телешки салам на Кен- надуваш тумбака! Лапада е саму сас агнешку и киселу мляко!
  • 6 Мда

    2 1 Отговор
    Вместо лапад можеше да сложиш киселец, който е много по-полезен, или левурда, ама иначе бива. Лимецът и копривата наистина са голяма работа.
  • 7 Ти си

    0 1 Отговор
    Кокарджата Божидара с надутата муцуна пуска статии за балкански градски деца и разни приправни хипстъри и грипове ( инфлуенцър) .
    Ние от село и децата ни си ги знаеме тия неща и нетрябва някой сега да ни открива топлата вода ....
  • 8 Мнение

    1 3 Отговор
    С това са се хранили българите стотици години и са били здрави. След това са внесени доматите, картофите и какво ли още не. Така , че се чудя как са оцелели без пресни домати, и то посред зима.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кратун

    2 0 Отговор
    Само да вметна, забравили сте корен от глухарче.А и самият цвят също е много полезен.