Last news in Fakti

29 Март, 2023 14:57 2 947 7

Тест с баланс на един крак ни показва застрашени ли сме от инсулт

  • баланс-
  • на един крак-
  • инсулт-
  • мозъчен инсулт-
  • мозъчно увреждане

Тестът отнема едва 20 секунди

Тест с баланс на един крак ни показва застрашени ли сме от инсулт - 1
Снимка: Shutterstock

Инсултът е животозастрашаващо състояние, което може да възникне по два начина.

Това често се случва, когато кръвен съсирек заседне в една от артериите на мозъка и блокира притока на кръв. Понякога във вената се образува кръвен съсирек поради разкъсана плака, съдържаща холестерол.

Учените са уверени, че вероятността от инсулт може да се определи с помощта на 20-секунден тест. Ново проучване, публикувано в научно издание, показва, че хората, които не могат да стоят на един крак поне 20 секунди, имат по-висок риск от инсулт или мозъчно увреждане.

Тези изводи са направени след анализ на резултатите от японско изследване, в което са участвали около 1400 души, пише в. Струма.

Всички измервания в хода на изследването са извършени при хора с боси крака. Ръцете на участниците били притиснати към тялото. Ако хората стоят на един крак за по-малко от 20 секунди, това се свързва със заболяване на малките мозъчни съдове при почти напълно здрави хора на средна възраст и възрастни хора. Освен това експертите установили, че около една трета от хората с повече от две мозъчни травми също имат проблеми с поддържането на равновесие. Сред хората с една мозъчна лезия 16% са имали проблеми с баланса.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 089954

    1 0 Отговор
    Току що си направи теста , малко се заклатих на единия крак , но удържах

    Коментиран от #3

  • 2 а таз кака що е не с прибрани ръце?

    6 0 Отговор
    Ръцете на участниците били притиснати към тялото.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    По добре по-естествен...начин.......Счурете си глезенна става ,особенно на опорния ви крак,или на,който и да е и ще овладеете изкуството на патериците и вършене на дейности на един крак,и...оти!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  • 5 Хахахах

    1 1 Отговор
    Не 20, 2 секунди не мога да стоя на един крак заради тотално разбита ходова част. Е сега дерт ще ми остане, че не мога да се тествам за инсулт.
  • 6 Мисирки

    0 0 Отговор
    Инсултът причинява различни увреждания,в зависимост от топиката си. Съдовете не се увреждат еднакво.
  • 7 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Пропуснали са да отбележат, че теста се прави със затворени очи. С отворени очи и баба може, но със затворени и 5 секунди няма да могат повечето тествани