2 Май, 2023 11:58 1 920 0

Кардиолози посочиха най-полезните диети за сърцето

  • кардиолози-
  • кардиология-
  • сърце-
  • диети-
  • средиземноморска диета-
  • даш диета-
  • полезно

Поредно признание за средиземноморската диета

Кардиолози посочиха най-полезните диети за сърцето - 1
Снимка: Shutterstock

Американската кардиологична асоциация оцени диетата ДАШ и средиземноморската като най-здравословните в издадените си препоръки, а диетите с ниско съдържание на въглехидрати, като Саут Бийч, палео и кетогенната, се класираха ниско в изследването, съобщи ЮПИ.

Изследването разглежда 10 популярни планове за хранене. Резултатите от него са публикувани в рецензираното от специалисти сп. Circulation (Кръвообращение), предава БТА. Учените са преценявали диетите на базата на 10 ключови фактора, които подобряват кардиометаболитното състояние, с акцент върху ограничаването на нездравословните мазнини и намаляването на излишните въглехидрати.

Препоръките на Асоциацията целят да бъде оптимизирано сърдечно-съдовото и общото метаболитно здравословно състояние и да бъдат ограничени рисковете от други заболявания, като диабет тип 2 и затлъстяване, които могат да се появят заради прекомерна консумация на преработени въглехидрати и подсладени със захар напитки. И двете са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Диетата ДАШ, чието пълно име е Диетичен подход за предотвратяване на високото кръвно налягане, набляга на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена, както и нискомаслени млечни продукти и нетлъсто месо и птици, риба и нетропически мазнини. Според Асоциацията скандинавската и балтийската диета следват подобни модели на хранене, а средиземноморската диета се нарежда точно под диетата ДАШ. Тя ограничава млечните продукти, като същевременно набляга на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена, мазна риба и зехтин. Също така допуска умерено пиене на червено вино.

Изследването е ръководено от проф. Ренборг Фаркухар, професор по медицина в Станфордския университет.

Най-ниско класираната диета от американските кардиолози е кетогенната. Диетата на Аткинс, която ограничава много въглехидратите, е в същата категория. Малко по-добри за сърцето от кето диетите са диетите с ниско съдържание на въглехидрати, които ограничават въглехидратите до 30% до 40% от общия прием на калории. Палео диетите, които изключват пълнозърнести и рафинирани храни, бобови растения, масла и млечни продукти, също са класирани ниско.

По средата са вегетарианските диети, като допускащите риба, млечни продукти и яйца, се класират по-високо. Следват тези, ограничаващи приема на мазнини до 30%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА