Last news in Fakti

2 Май, 2023 17:45 4 931 3

Може ли да се пие алкохол при диабет?

  • диабет-
  • алкохол-
  • инсулин-
  • захар-
  • здарве

Алкохолът съдържа огромно количество скрити захари

Може ли да се пие алкохол при диабет?   - 1
Снимка: Shutterstock

Диабетът е опасно заболяване. Понижаване на кръвната захар е много важно при неговото лечение. Но означава ли това, че алкохолът трябва да се изключи напълно? Може ли да се пие алкохол при диабет?

Хората с диабет не могат да разграждат глюкозата (захарта) до енергия. Те или нямат достатъчно инсулин за усвояването на глюкозата, или инсулинът в тялото им не функционира правилно. Хората с това състояние трябва да бъдат особено внимателни, за да контролират и поддържат нивата на захарта си. Това обикновено означава намаляване на сладки храни и напитки.

Алкохолът рядко се счита за подсладена напитка, но съдържа огромно количество скрити захари, което може да бъде много проблематично за тези, които трябва да регулират нивата си на захар, пише actualno.com. Алкохолът влияе върху нивата на кръвната захар. Но при спазването на някои правила хората с диабет могат да се насладят на малко количество алкохолни напитки.

Пиенето на алкохол значително увеличава риска от ниска кръвна захар (хипогликемия), което може да бъде опасно. Ако състоянието ви е добре контролирано, разумно количество алкохол може да е приемливо.

Как можете да пиете безопасно алкохол при диабет?

Прекомерната консумация на алкохол е опасна за всички, но диабетиците трябва да бъдат още по-внимателни. Diabetes UK препоръчва стриктен контрол на приема на въглехидрати при консумация на големи количества алкохол. Никога не пийте алкохол на празен стомах, храната действа като гъба и незабавно предотвратява навлизането на твърде много алкохол в кръвта. Трябва да пиете вода редовно, за да останете хидратирани и да разредите алкохола в кръвта си.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може и Трябва

    5 4 Отговор
    С "лекарско предписание" нищо не се лекува!
  • 2 Може

    12 1 Отговор
    Само вино.

    Коментиран от #3

  • 3 Хасковски каунь

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Може":

    Преди това 2 ракии за подложка