5 Май, 2023 09:33 1 169 6

Мексико разработи своя собствена ваксина срещу COVID-19

  • мексико-
  • ваксина-
  • ковид-19-
  • сащ-
  • европа-
  • китай

Две години след като бяха пуснати на пазара ваксините на САЩ, Европа и Китай

Мексико разработи своя собствена ваксина срещу COVID-19 - 1
Източник: Shutterstock

Мексико успя да разработи своя собствена ваксина срещу COVID-19, наречена "Патрия", две години след като бяха пуснати на пазара ваксините на САЩ, Европа и Китай, съобщи Асошиейтед Прес. Проектът за разработването на ваксината е стартиран през март 2020 година в сътрудничество с мексиканската фирма "Авимекс". Въпреки това, поради бавните темпове на тестване, Мексико закупи 225 милиона дози чуждестранни ваксини, включително "Астразенека" и "Пфайзер".

През септември 2022 година, Мексико закупи още 9 милиона дози от кубинската ваксина "Абдала", която е предназначена за варианти на вируса от 2020 или 2021 година, а не за настоящите щамове. Въпреки това, употребата на ваксините в страната рязко спадна в края на 2022 година, което означава, че Мексико все още разполага с милиони дози от "Абдала", съобщи БТА.

Разработването на ваксината "Патрия" е част от усилията на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор да направи Мексико самодостатъчна в множество индустрии, като същевременно продължава да подкрепя Куба. Ръководителката на мексиканската правителствена комисия за наука и технологии Мария Елена Алварес-Буия заяви, че новата мексиканска ваксина ще бъде одобрена за употреба като бустер. Тя обаче не спомена дали правителствената агенция за медицинско одобрение е дала официалното си разрешение за употребата на ваксината.

Официалният брой на смъртните случаи от COVID-19, потвърдени с тестове, в Мексико е почти 334 000. Нивата на тестването в началото на пандемията обаче бяха твърде ниски и правителственият преглед на свидетелствата за смърт разкри, че смъртните случаи, причинени от вируса, всъщност са повече от половин милион.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти да видиш

    7 0 Отговор
    И мексиканците надушиха къде е млякото!😆
  • 2 Петър

    4 0 Отговор
    А дали европейската комисия по лекарствата ще им разреши да я ползват тази ваксина?
  • 3 Aлфа Bълкът

    5 0 Отговор
    Има ли балами дето да се ваксинират още?

    Коментиран от #4

  • 4 Христо Божилов

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Aлфа Bълкът":

    Сигурно в някой щат където все още се прилага смъртното наказание
  • 5 Зеленият

    1 0 Отговор
    Моята ваксина е бял прах
  • 6 Въй

    0 0 Отговор
    Вахина от Мехико. Въй! Не заменям х с г.