5 Май, 2023 16:28 3 180 4

Лекар предупреди за притеснителни странични ефекти от парацетамола

  • парацетамол-
  • странични ефекти-
  • странични реакции-
  • лекарства-
  • болка-
  • болкоуспокояващо

Парацетамолът може да повлияе толкова на емоциите ни, че дори да промени характера на човек

Лекар предупреди за притеснителни странични ефекти от парацетамола - 1
Снимка: Shutterstock

Едва ли има човек, който да не е приемал парацетамол. Но това често използвано лекарство има доста странични ефекти, които остават незабелязани.

Парацетамолът влияе дотолкова на психиката, че е в състояние да промени характера ни, съобщава “Дойче Веле” като цитира експерта по болкоуспокояващите д-р Герхард Мюлер-Швефе.

В зависимост от дозировката лекарства като ибупрофен, аспирин или парацетамол могат безпроблемно да се взимат и без рецепта. Но много голяма част от хората, които приемат по-големи количества парацетамол, не са наясно с възможните странични ефекти и последствия. Парацетамол нерядко се дава и на малки деца.

„Този медикамент в никакъв случай не е безобиден - казва д-р Герхард Мюлер-Швефе. – Парацетамолът може да увреди черния дроб, а на децата често се дават твърде големи дози. Решаваща е именно правилната дозировка. В противен случай може да се стигне до тежки увреждания на черния дроб и дори до спиране на функциите му.“

Неподозирани странични въздействия

В зависимост от това какви количества парацетамол се приемат и за какъв период от време, може да се стигне дори до зависимост от медикамента. „Парацетамол влияе най-вече на централната нервна система – на мозъка и на гръбначния мозък.

Това дълго време не беше известно - изтъква Мюлер-Швефе. – Благодарение на напредъка в научните изследвания навреме знаем, че в гръбначния мозък парацетамолът атакува система, която отговаря за контрола над болката.“

Тялото ни разполага с различни системи за реакция при болка, една от които е т.нар. морфинна система. В рамките на реакциите си за контрол на болката човешкото тяло произвежда морфин. В кризисни ситуации това производство се активизира и може да ни защити, тъй като намалява и потиска болката. Когато се приема парацетамол, това допълнително намалява болките. Но същевременно има странични ефекти, които в повечето случаи остават незабелязани.

„В емоционален план се установява един вид невъзмутимост – не се реагира нито положително, нито негативно - обяснява д-р Мюлер-Швефе и дава следния пример: - Не се проявява например особено съпричастие при чуждо страдание. Същият е ефектът и когато някой друг се радва. Това е един от ефектите на парацетамола, но има и други. Взимат се прибързани решения, които не са добре обмислени – хората са по-склонни да рискуват“, пояснява още експертът.

Какво показват изследванията

В едно от последните изследвания, посветени на ефекта от парацетамола, учените стигат до извода, че медикаментът влияе на човешкото съзнание и в краткосрочен план дори може да промени характера.

Изследователите са разпределили изследваните хора в две групи, като са ги поставили в определени ситуации. Едната група получила парацетамол, другата – плацебо.

Хората с парацетамол били склонни да поемат значително по-голям риск и реагирали много по-спокойно в сравнение с другата група. Но техните реакции изглеждали притъпени, не проявявали съпричастие или емпатия и дори наранявали чувствата на другите. Но и изпитвали по-малко страх.

„Има хора, които взимат парацетамол не само като болкоуспокояващо - те се интересуват именно от способността му да притъпява реакциите. Това определено би могло да бъде мотивация за редовен прием на този вид медикаменти и за зависимост“, казва д-р Мюлер-Швефе.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    11 1 Отговор
    Всички болкоуспокояващо и за температура, са парацетамол или ибупрофен, само че по скъпи, да спрем по евтиния парацетамол за настинка и да копуваме колдрекс примерно!!??
  • 2 Доктора

    13 1 Отговор
    Дя каже за страничните действия на ваксата против грипа.....
  • 3 Гъдю Гъдев

    8 0 Отговор
    Парацетамолна промяна на личността.
    Пийте ракия...
  • 4 Идън

    6 0 Отговор
    В такъв случай би могло парацетамолът да замести наркотичните лекарства предписвани за страхова невроза- паник атаки- депресия и тревожни разстройстваи това да става с преценка на лекар кое е по- добро и по- безвредно за пациентите.От друга страна той влиза в състава на лекарства предписвани на деца и този непукизъм съвсем не е безобиден за тях.