Last news in Fakti

22 Май, 2023 11:57 5 365 7

Налагат забрани за кафето от капсули заради вредата му върху здравето

  • кафе-
  • капсула-
  • кафе от капсули-
  • вредно-
  • полезно

Кафето от капсула е вредно и за околната среда поради трудността при рециклирането

Налагат забрани за кафето от капсули заради вредата му върху здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Еднократните пластмасово-алуминиеви капсули с кафе са опасни както за здравето, така и за природата, защото трудно и почти невъзможно е да се рециклират. Различни изследвания пък показват, че отделилият се при загряването фуран попада в кафето и може да навреди на здравето. Това алармираха „Активни потребители“.

Според изследване на университета в Барселона от 2011 г. в кафето от капсула се съдържа повече фуран, отколкото в кафето, направено в кафе машина с филтър. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) съобщава, че приемането на фуран и метилфурани чрез храната може да доведе до дългосрочно увреждане на черния дроб, предава "Телеграф".

Горната част на капсулите за кафе обикновено е направена от алуминий. Повишените нива на алуминий в организма се свързват с болестта на Алцхаймер и дегенеративни заболявания.

С депресия, високо кръвно, артрит, наднормено тегло, хормонални нарушения, аутизъм и дори автоимунни заболявания. Има твърдения за наличие и на други химични замърсители в капсулите за кафе – арсен, титан, хром, олово, ванадий, живак.

Ограничения

Хамбург е първият град, въвел забрана за ползване на кафе в капсули във всички обществени и федерални сгради още през 2016 г., преди влизане в сила на европейската директива, забраняваща пластмасовите продукти за еднократна употреба.

Изхвърлените след ползването им капсули с кафе могат за година да покрият екватора над 12 пъти. Най-често са изработени от пластмаса с капаче от алуминиево фолио.

„Каквото и да говорят за рециклирането, този продукт никога няма да може да се рециклира“, е казал изобретателят на системата на кафето в капсули Джон Съливан.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдееее

    22 7 Отговор
    Щом капачката епроблема колко кисели млека,йогурти, десерти и др.храни в такива опаковки тряя спрете ве а...? Кафето било проблемно...пак схеми. И овчето сирене, да знайте, е овче щот овцете (народа) го ядем. Колкото и кравето щот сме говеда...

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    15 7 Отговор
    Пак се "бута" рамо на НАШпроизводител или пакетажен завод!
  • 3 123

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Айдееее":

    Ти киселото мляко на 90-100 градуса ли си го приготвяш заедно с опаковката?

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 вввв

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    не го приготвя , ама разните полуфабрикати за печене в алуминиеви тави на 30 градуса ли ги приготвяш, или алуминиеви съдове и фолио за печене
  • 6 Хмммммм

    17 1 Отговор
    Три-четири пъти съм пил кафе от капсули и съм се убедил,че има някакъв странен вкус.Затова и не съм се зарибил да си купя прескъпите им машини и продукти.Карам си я със стандарта еспресо машина

    Коментиран от #7

  • 7 Табиет

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хмммммм":

    Ако пък вземеш да си купуваш кафе на зърна, смилаш си го точно преди приготвянето и го направиш в бакърено джезве ( точно за една чаша), е те тогава ще разбереш, че пиеш истинско кафе. Малсо сръдкава ( бавничка), процедура, но увеличава максимум удоволствието от консумацията. И ( пропуснах) като махнеш джезвето от огъня, веднага капваш няколко капки леденостудена вода. Еликсир!!! Едно време по почти същия начин се е приготвяло т. нар. " турско" кафе, но в ногорещен пясък.