Еднократните пластмасово-алуминиеви капсули с кафе са опасни както за здравето, така и за природата, защото трудно и почти невъзможно е да се рециклират. Различни изследвания пък показват, че отделилият се при загряването фуран попада в кафето и може да навреди на здравето. Това алармираха „Активни потребители“.
Според изследване на университета в Барселона от 2011 г. в кафето от капсула се съдържа повече фуран, отколкото в кафето, направено в кафе машина с филтър. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) съобщава, че приемането на фуран и метилфурани чрез храната може да доведе до дългосрочно увреждане на черния дроб, предава "Телеграф".
Горната част на капсулите за кафе обикновено е направена от алуминий. Повишените нива на алуминий в организма се свързват с болестта на Алцхаймер и дегенеративни заболявания.
С депресия, високо кръвно, артрит, наднормено тегло, хормонални нарушения, аутизъм и дори автоимунни заболявания. Има твърдения за наличие и на други химични замърсители в капсулите за кафе – арсен, титан, хром, олово, ванадий, живак.
Ограничения
Хамбург е първият град, въвел забрана за ползване на кафе в капсули във всички обществени и федерални сгради още през 2016 г., преди влизане в сила на европейската директива, забраняваща пластмасовите продукти за еднократна употреба.
Изхвърлените след ползването им капсули с кафе могат за година да покрият екватора над 12 пъти. Най-често са изработени от пластмаса с капаче от алуминиево фолио.
„Каквото и да говорят за рециклирането, този продукт никога няма да може да се рециклира“, е казал изобретателят на системата на кафето в капсули Джон Съливан.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Айдееее
Коментиран от #3
12:01 22.05.2023
2 Гост
12:03 22.05.2023
3 123
До коментар #1 от "Айдееее":
Ти киселото мляко на 90-100 градуса ли си го приготвяш заедно с опаковката?Коментиран от #5
12:09 22.05.2023
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 вввв
До коментар #3 от "123":
не го приготвя , ама разните полуфабрикати за печене в алуминиеви тави на 30 градуса ли ги приготвяш, или алуминиеви съдове и фолио за печене12:30 22.05.2023
6 Хмммммм
Коментиран от #7
12:44 22.05.2023
7 Табиет
До коментар #6 от "Хмммммм":
Ако пък вземеш да си купуваш кафе на зърна, смилаш си го точно преди приготвянето и го направиш в бакърено джезве ( точно за една чаша), е те тогава ще разбереш, че пиеш истинско кафе. Малсо сръдкава ( бавничка), процедура, но увеличава максимум удоволствието от консумацията. И ( пропуснах) като махнеш джезвето от огъня, веднага капваш няколко капки леденостудена вода. Еликсир!!! Едно време по почти същия начин се е приготвяло т. нар. " турско" кафе, но в ногорещен пясък.01:45 23.05.2023