23 Май, 2023 15:28 1 786 0

С какви витамини и минерали ни зареждат морковите?

  • моркови-
  • витамини-
  • минерали-
  • полезни вещества-
  • здравословно хранене-
  • зеленчуци

Морковите са изключително полезни зеленчуци - бедни на калории, но богати на витамини и минерали

С какви витамини и минерали ни зареждат морковите? - 1
Снимки: Shutterstock

Противно на общата представа, породена от анимационните филми, зайците не стоят на два крака, докато хрупат моркови. Те се придвижват на четири крака и дори не си падат по оранжевите кореноплодни зеленчуци.

Но пък така те губят множеството здравословни ползи, които носи вкусният зеленчук, пише Puls.bg. Ние, които фактически стоим на двата си крака в по-голямата част от случаите, ядем моркови по множество начини – можем, имитирайки старите тв ленти, да ги хрупаме сурови, но морковите могат да бъдат варени, пържени, запарени, изпечени и добавени в различни ястия като супи и яхнии.

Съдържанието на морковите е богато на витамини и минерали, като същевременно коренът е беден на калории. В един морков има приблизително 90% водно съдържание, докато останалите 10% са въглехидрати, които са добър източник на фибри. Пектинът е главната форма на разтворими фибри в моркова. Освен, че подобрява храносмилането и по този начин намалява нивата на кръвна захар, той носи и полезни бактерии на чревната микрофлора, по този начин укрепвайки организма допълнително.

Витамините и минералите в морковите са от съществено значение за организма и с множество функции за укрепването му. Съдържат се витамини А, К1, Б6 и Б7, както и калий. В морковите има и каротиндни клетки – те придават на зеленчука характерния му оранжев цвят. Освен оцветяващата им функция, те могат да се преборазуват във витамин А в организма.

Ползите от витамините и минералите в моркова са следните:

1. Витамин А – подобрява зрението
Получен от каротеноидите, този витамин предпазва зрението, като намалява прогресивното му влошаване с времето. Освен зрението, витамин А подпомага растежа, здравето на костите и имунната система

2. Витамин К1 – изгражда здрави кости
Още познат като филохинон, витамин К1 подпомага костното здраве, като подобрява плътността на костите.

3. Витамини В6 и В7 – подпомагат метаболизма
Витамин Б6 има роля в заздравяването на мускулите, но най-вече участва в преобразуването на хранителни вещества като мазнини, протеини и въглехидрати в глюкоза. Витамин В7, още наречен биотин, участва в разграждането на протеини и мазнини.

4. Калий – жизненоважен минерал
Калият не може да се образува в организма, а трябва да бъде набавен от храна или хранителна добавка. Той помага за нормалното функциониране на клетките и играе роля в съкращенията на мускулите, включително сърцето. По този начин калият е важнен за сърдечното здраве и намалява риска от аритмии.

Много от веществата в морковите действат и като антиоксиданти, които са свързани с намаляването на хронични възпаления в организма и понижаването на риска от множество заболявания, включително сърдечносъдови и ракови.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА