Last news in Fakti

1 Юни, 2023 16:32 2 474 13

Какво става с тялото, когато спрете цигарите?

  • пушене-
  • цигари-
  • спиране на цигарите-
  • последици-
  • здраве-
  • дишане-
  • тютюн-
  • тютюнопушене

Щом се откажете от цигарите, се появяват и първите ефекти от новия ви начин на живот

Какво става с тялото, когато спрете цигарите? - 1
Снимка: Shutterstock

Пушенето част от живота ви ли е? Чудили ли сте някога каква вреда причинявате на тялото си и какво може да се случи, ако се откажете от лошия си навик?

Известно е, че тютюневите листа съдържат голямо количество никотин, който влиза в белите дробове от дима. Поради това пушачите постоянно вдишват голямо разнообразие от вредни химикали - газове, свободни радикали, никотин, метали и дори радиоактивни елементи, пише zdrave.to. Всички са наясно с факта, че тютюнопушенето води до тежко пристрастяване, така че спирането на цигарите е изключително трудно за много хора.

Но ето какво ще се случи с тялото ви в момента, в който откажете цигарите завинаги:

Подобрява се дишането

Когато пушите, вдишвате дим, така че всички вещества се изпращат директно в белите дробове. Постепенно започвате да изпитвате затруднено дишане, защото всички токсични вещества продължават да се натрупват в тялото ви.

Веднага след като се откажете от цигарите, белите дробове постепенно ще започнат да елиминират вредните вещества и да ги изхвърлят, така че токсичните ефекти просто изчезват. Между другото, в първите етапи на пречистване може да изглежда, че ще ви бъде много по-трудно да дишате, но това е така, защото белите дробове са свикнали с такъв разрушителен режим.

Увеличаване на енергията

Затрудненото дишане също причинява умора. И когато постоянно се чувствате уморени, става много трудно да се ангажирате с редовни ежедневни дейности. Така постепенно тялото започва да отслабва. Рядко пушачите са активно ангажирани в различни спортове като бягане или дори ходене. Обаче, когато белите дробове ви станат чисти, умората ви постепенно ще изчезне и ще върнете загубената енергия. Ще станете по-силни и по-активни.

Подобряване на здравето на тялото

Здравото тяло е едно от най-важните ползи от отказване от тютюнопушенето. Тялото ви постепенно ще се промени и ще се почувствате по-здрави, когато дихателната система започне да работи оптимално. Вашият мозък ще започне да получава повече кислород и ще можете да мислите много по-бързо, като оптимизирате всички налични когнитивни функции.

Парични спестявания

Цигарите непрекъснато се покачват в цената, така че като теглите чертата излиза една стабилна седмична сума. Така отказването от тютюнопушенето ще ви позволи да използвате парите си за други, по-продуктивни и здравословни нужди./


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    20 9 Отговор
    Това , което крият от вас е , че циганите удължават живота ! Един прадядо , беше най старият човек в България , и пушеше , и пиеше , до последно. Когато преди време , японците идваха да проучват , защо България е с най много столетници , никой не говореше за вредата от цигарите , и мъже , и жени , пушеха здраво ! Сега ви направиха модерни , започнахте да ядете маргарин , вместо масло , започнахте да пасете трева , вместо пържоли , и - живеете наполовина ! Част от плана на тъмните е , да сте винаги болни , и да живеете , само докато работите ! Дълголетници с пенсия , не им трябват !!!

    Коментиран от #4

  • 2 събче цъкни

    11 2 Отговор
    Какво става с тялото, когато вие момите спрете кекса със сметана
  • 3 Теле

    9 2 Отговор
    Глупости
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Калпазанин

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    Прадядо ми умря на 105, пушеше и то без филтър брадата и мустаьите му бяха жълти от никотина
  • 6 Дядо матьо

    5 4 Отговор
    Статията, това не е статия, а просто някакво необосновано научно мнение . Аз съм на 98 години, пуша като комин, пия умерено, с черна коса съм и наъ-важното че още правя секс. така че пушенето не вреди на всички, а зависи от това кой как разумно живее живота си. спортувам, плувам, в басейна винаги свалям мацка.
  • 7 Софиянеца

    7 2 Отговор
    Спрях цигарите за 1 година и какво се промени : появи ми се един час повече на ден ,качих 30 кг никога в живота не съм бил толкова дебел , паметта ме се засили например пароли и т. Н. ,почнах да сънувам че пуша и имах кошмари ,разбрах че кафето ми е с ужасен вкус , една година достатъчно за доказателство че пушенето е вредно ,Сега пак пуша отслабнах чувствам се добре не кашлям не се задъхвам ,ако пушиш умерено няма проблеми както горе описаните и се чувствам прекрасно .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Идън

    5 1 Отговор
    Спирането на цигарите изведнъж е страхотен стрес за организма.По добре е до 5 цигари- отколкото една шепа лекарства.

    Коментиран от #12

  • 12 качак

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Идън":

    Прав си! Собственика на цигарите Давидофф умрира на 98 години с пура в устата си. Навремето нашите пра- пра- пра дядовци като са си свивали сами цигарите и то от отгледан и изсушен не обработен тютюн произведен в нашите земи са живеели над 100 и повече години. Всичко зависи от качеството на тютюна. Сега тук пушим л-на с хиляди примеси и подобрители и то с некачествен внесен от вън мухлясъл и вмирисън тютюн. С малко аромати и спиртни радикали и съвсем малко от нашия второ и трето качествен тютюн се превръща в уж качествени цигари. Това е вредното некачествените стоки които ни заливат по пазарите хипермаркетите в големите градове и после защо сме болни и имало толкова проблеми с здравето от общо естество.

    Коментиран от #13

  • 13 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "качак":

    Така е. Много боклук и дълъг филтър. Даже намирам пластмасови стърготини и чворчета- миришат не на тютюн а на изгорял кабел. Отделно- една такава цигара гасне сама по три- четири пъти и я палиш отново. Всяко едно такова палене я прави още по- боклук.Но на фона на някои хранителни продукти този боклук ще се окаже най- безвреден.