Last news in Fakti

1 Юни, 2023 17:31 938 2

Прекаляването със солта повишава риска от деменция и сърдечни заболявания

  • сол-
  • сърце-
  • сърдечни заболявания-
  • високо кръвно-
  • деменция-
  • алцхаймер

В подходящи количества готварската сол може да бъде полезна, но прекали ли се с нея ефектът може да бъде разрушителен за мозъка и кръвоносните съдове

Прекаляването със солта повишава риска от деменция и сърдечни заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

Ново проучване изследва връзката между високата консумация на готварска сол, високо кръвно, когнитивни нарушения и, по-конкретно, деменцията. Открити са хормони и ензими, които се променят под въздействието на солта. Изследователите разбират как тези системи в мозъка могат да бъдат нарушени, което съответно може да помогне за предотвратяването на увреждания, информира Puls.bg.

Готварска сол е термин, който използваме за минерал, изграден основно от натриев хлорид. Натрият в умерени количества има полезна роля за естествената функция на организма – подобрява здравето на нервите, спомага за усвояването на хранителни вещества и за добрата мускулна функция. В голяма част от солта, предлагана в магазините, е добавен йод. Причината е масовият недостиг на йод в организма. Йодът като минерал спомага синтеза на хормони на щитовидната жлеза, които са необходими за възстановяване на тъкани и растеж.

Но полезните ефекти от солта биват засенчени, когато приемем твърде голямо. Множество проучвания са разкрили, че високият прием на натрий повишава значително риска от хипертония, т.е. високо кръвно налягане. Скоро е наблюдаван и отрицателен ефект върху когнитивните способности, причинен от сол. Нарушенията на когнитивните умения повишават риска от развиване на деменция.

Оказва се, че свръзката между приема на готварска сол и когнитивните нарушения е всъщност високото кръвно налягане. Новото проучване, публикувано в British Journal of Pharmacology, разглежда връзката между трите и реакцията на периферната и централната нервна система при висок прием на сол.

Хипертонията, заради висок прием на сол, е свързана с хормона ангиотенсин 2 (Ang II), който регулира кръвното налягане и баланса на течности в организма. Роля играе и протеинът простагландин е2 (PGE2), който има важни физиологични функции.

За когнитивните нарушения са виновни фосфати в солта, които се добавят към протеина тау. Този протеин е отговорен за когнитивните нарушения и може да бъде ключов фактор за болест на Алцхаймер.

Разгледана е реакцията на мозъка към ефектите от висок прием на сол. На молекулярно ниво, освен фосфатите, които се добавят към тау, се наблюдава намаление във фосфати групи, вързани към ензим, наречен CaMKII. Този протеин е свързан с добрата мозъчна дейност и сигнализирането между синапсите. Подобна роля играе и протеинът PSD95, който също показва понижения в нивата. Всичките биохимични промени идват от Ang II и PGE2, които са свързани със „солната“ хипертония, твърдят учените.

Допълнително доказателство за това твърдение е ефектът от лекарство против високо кръвно налягане върху мозъка. Биохимичните промени са били напълно коригирани. Това подсказва, че ангиотенсин 2 и простагландин е2 трябва да бъдат цел на лечение. Така бъдещите лечения ще бъдат насочени както към хипертонията, така и към когнитивните нарушения, идващи от висок прием на сол.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор
    Солта е АКСИОМА,ТЯ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗА ЖИВОТА!

    Коментиран от #2

  • 2 Идън

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Така е. Дори и на животните слагат каменна сол да ближат.Високото кръвно много малко е свързано със солта- иначе щеше да е лесно- спираш солта и кръвното пада. А това не се случва.