Last news in Fakti

4 Юни, 2023 13:12 2 202 6

Кога е добре да пиете вода и кога трябва да се въздържате

  • вода-
  • пиене на вода-
  • подходящо време-
  • здраве-
  • хидратация

През денонощието има моменти, в които не трябва да пием вода, както и такива, в които е по-добре да я приемаме за повече здраве

Кога е добре да пиете вода и кога трябва да се въздържате  - 1
Снимка: Shutterstock

Водата е най-здравословната и необходима течност за организма. Тя е изворът на живота, без който нашите тела не могат да функционират. Но тя може да е едновременно дар от природата и враг, за който не подозирате. Предозирането с водата може да има много странични ефекти. Важно е да пием достатъчно вода, но също толкова важно е да не прекаляваме с нея.

През денонощието има моменти, в които не трябва да пием вода, както и такива, в които е по-добре да я приемаме за повече здраве.

Кога е най-подходящото време да пием вода и кога е добре да се въздържаме от нея?

Добре е да пиете вода веднага след събуждане

През цялата нощ организмът ви е изгубил голяма част от водата, която му е нужна. По тази причина е много важно да изпиете чаша вода веднага след като станете от сън. Водата рано сутрин след събуждане дава енергия, оказва благотворно влияние върху метаболитните процеси, хидратира тялото и възстановява изгубените течности през нощта.

Не пийте вода по време на хранене

Водата може да разреди стомашните сокове по време на хранене и да ги направи по-малко ефективни за храносмилането. По тази причина не е добре да пиете вода по време на хранене. За предпочитане е да пиете айран или да хапнете малко кисело мляко вместо да пиете вода.

Пийте вода поне половин час преди хранене

Пиенето на вода най-малко 30 минути преди хранене позволява едновременно да запълните стомаха си с нея, за да ограничите приема на излишни калории без да разреждате излишно стомашните сокове и нарушите храносмилането.

Разпределяйте количеството вода преди вечерта

Не правете грешката да забравяте да пиете вода през деня, а да наваксвате вечер. Пиенето на вода късно вечер може да предизвика подуване, задържане на течности, да наруши съня.

Ако изпиете голямо количество вода късно вечер вероятността това да ви накара да се будите повече от веднъж през нощта е голяма.

Това нарушава съня, накъсва го, а това води до редица смущения в процесите в организма. Освен всичко това ви прави изморени и без енергия през деня.

Пийте вода преди и след тренировка, но с внимание

Важно е да пиете достатъчно вода пред и след тренировка, за да не се дехидратирате. Но също така е важно да не прекалявате с нея, особено преди тренировка, защото това може да причини дискомфорт, връщане на водата в хранопровода, киселини, задъхване.
Какво се случва в тялото, ако пиете топла вода всеки ден?

Пиенето на вода след тренировка е много важно и не трябва да се забравя, защото така се възстановяват изгубените течности при изпотяване, ускорено дишане и пулс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илюзорна реалност

    6 0 Отговор
    странно кой от кого преписва...по различните родни "информационни"сайтове едни и същи статии като тази или просто правят копи пейст от чужди сайтове...храната е на 4 място която се използва за оръжие срещу обществото пише се само за катастрофи,убийства и природни бедствия...викат му контрол на съзнанието...а с другата "нформация"която представят пред обществото му казват илюзорна реалност...и вие сте били "информирани"за всичко...блажени са вярващите...
  • 2 123456

    13 1 Отговор
    Сега разбрах как цял живот съм пил вода грешно .... Аз пиех когато съм жаден ...
  • 3 шааа

    12 0 Отговор
    Толкова несъстоятелна статия трудно се среща. Водата рано сутрин давала енергия. Със своите 0 калории колко енергия да даде? Половин час преди ядене да се пиело вода, за да е пълен стомаха и да ядем по-малко. Хубаво, ама водата се задържа в стомаха 30 минути само при покойниците. При живите хора тя твърде за кратко стои в стимаха. Да не се забравяло да се пие вода през деня и да не се пиело преди лягане. Добре е да се пие, когато тялото подскаже, че е жадно. Колко е часът е абсолютно без значение.
  • 4 Роза

    5 0 Отговор
    А нима водата,която пием,е чиста и хубава?!Помислете само какво се съдържа в нея и цялата статия ще отиде "на кино"!
  • 5 нннн

    10 0 Отговор
    ,,Добро момче, но много вода пие сутрин." (Да угаси киреча.)
  • 6 Личен опит

    4 0 Отговор
    Моля, не пийте никаква вода сутрин, ако ви предстои да пътувате с метрото, защото там няма тоалетни.