Last news in Fakti

13 Юни, 2023 12:45 3 933 4

Лекар разкри храните, които вредят най-много на сърцето

  • храни-
  • сърце-
  • сърдечни заболявания-
  • здраве

Д-р Павлова препоръча да се следи количеството на приеманите продукти

Лекар разкри храните, които вредят най-много на сърцето - 1
Снимка: Shutterstock

Лекар изброи най-вредните храни, които се препоръчват да изключите от менюто си.

Зухра Павлова, ендокринолог от клиниката на Московския държавен университет, доктор на медицинските науки, изрази позицията си.

"Напълно бих се отказала от такъв процес на готвене, какъвто е пърженето. А също и от захарта, сведен до минимум алкохол, разбира се, не трябва и да пушите. Препоръчително е да не пиете сокове, сода. Извадете колбасите от хладилника си. Аз лично не си спомням кога последно ядох наденица. Има страхотен начин да се храните- изпечете парче месо, нарежете го и хапвайте. По-добро е от всяка наденица. Вкусно е, здравословно и засищащо", казва лекарката.

Важно е и как се храните. В допълнение към старателното дъвчене на храната се препоръчва да не се разсейвате с нищо по време на хранене.

"Не ми харесва и историята, когато хората гледат телевизия и ядат нещо. Човек, който гледа и яде нещо, не разбира какво яде, колко яде и губи най-важното - емоционалният компонент на насищането", отбеляза ендокринологът.

Според кандидата на медицинските науки Анна Кореневич , първият продукт, който трябва да бъде премахнат от диетата, за да се поддържа здравето на сърцето и кръвоносните съдове, е захарта. И въпросът е не само в затлъстяването, но и в развитието на атеросклероза, появата на опасни съдови патологии и други заболявания.

„Първият и основен най-вреден продукт, който може да звучи много неочаквано за повечето хора, не е свинското, не е сланината, не е някакво тлъсто месо, а е захарта“, уточни специалистът в Telegram, като подчерта, че „сладкишите са с висок гликемичен индекс", предава zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Флипп

    24 1 Отговор
    От сокчето на Файзер по-лошо няма

    Коментиран от #3

  • 2 Ха Ха

    21 0 Отговор
    Дядо ми си правеше греяна ракийка със захарче почти всеки ден! И пушеше цигари "Слънце", като комин, пък доживя до 90 години. Всичко си е съдба.
  • 3 Софийски Централен

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Флипп":

    Сокчето на бай Ставри е най-хубаво.
  • 4 Съдба

    17 2 Отговор
    Спазваш всички тези съвети и като излезеш на улицата и те премаже някой който току-що е обядвал пържена цаца и е люснал две бири.