Last news in Fakti

15 Юли, 2023 15:09 1 602 5

Първа помощ при давещ се човек

  • удавяне-
  • давещ се-
  • първа помощ-
  • реакция

Първо проверете дали вие и пострадалото лице не сте в опасност

Първа помощ при давещ се човек - 1
Снимкa: Shutterstock

Удавянето представлява първично нарушение на дихателните функции, получено в резултат на попаднало голямо количество течна субстанция в дихателната система.

В много случаи удавянето става мигновено и без много предупредителни знаци. Инцидентът може да остане незабелязан, дори ако приятелите или семейството са наблизо.

Как да реагираме?

Първо проверете дали вие и пострадалото лице не сте в опасност и, ако е възможно, направете ситуацията безопасна. Не се излагайте на опасност, когато се опитвате да спасите пострадал.

След изваждане на пострадалия от водата, трябва да бъде извършен първичен преглед. При него се оценяват реакциите и дишането. Ако те липсват, незабавно се свържете със спешен медицински екип и започнете изпълняването на кардиопулмонална ресусцитация.

Ако дихателните пътища са проходими, се извършват пет първоначални спасителни вдишвания с последващи компресии върху гърдите. Движенията трябва да бъдат ритмични. След 30 компресии на гърдите направете две спасителни вдишвания. Повторете това със скорост 100-120 компресии в минута.

Кардиопулмоналната ресусцитация се извършва, докато:

Пристигне екип на спешна помощ;

Пострадалият дава признаци на живот и започва да диша нормално;

Ако нямате сила, за да продължите. Ако до вас има помощник, можете да сменяте на всеки една до две минути, с минимални прекъсвания на компресиите на гърдите;

Ако откриете дефибрилатор и знаете как се използва, може да преустановите кардиопулмоналната ресусцитация. Важно е дефибрилацията да се извършва с повишено внимание и познание. Ако сте използвали дефибрилатор, оставете го включен до пристигане на медицинския екип.

В много случаи при удавяне се наблюдава изпразване на стомашното съдържимо. Поради тази причина се препоръчва завъртане на пострадалия на една страна и поставянето му във възстановителна позиция. Това може да предотврати аспирация.

При поява на реакции на пострадалия, като кашлица, отваряне на очи, говорене и нормализиране на дишането, той трябва да бъде поставен в позиция за възстановяване.

В някои случаи телесната температура на пострадалите рязко се понижава и може да се достигне до хипотермия. За предотвратяване на по-сериозни последици, пострадалият трябва да бъде покрит с топли дрехи и одеяла. Ако е възможно, сменете мокрите дрехи със сухи.

Наблюдавайте нивата на реакция на пострадалия и се подгответе при необходимост да повторите кардиопулмоналната ресусцитация до пристигането на лекарски екип и транспортирането на пациента до болнично заведение, пише puls.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    1 3 Отговор
    Като нямате изкаран БЧК Първа помощ курс по-добре не пипайте човека, че ще го уморите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хммм

    2 0 Отговор
    В медицинските сайтове е обяснено по-добре.
  • 4 Трябва да се извади нацяло от водата!

    6 0 Отговор
    Горещ летен ден на Слънчев бряг. Спасител мързеливо оглежда поверения му периметър от в
    Изведнъж вижда човек, който се дави. Скача, хвърля се във водата и плува към него.
    Оказва се, че давещият се е огромна мутра. Спасителят, със сетни сили, успява да го извлече до половината от водата и започва да му прави изкуствено дишане.
    Около него се е насъбрала тълпа, а над удавника се е навела друга мутра.
    Спасителят помпа ожесточено гръдния кош на удавника, като при всяко натискане от устата му излиза фонтан морска вода. Спасителят помпа, помпа, а водата хвърчи ли хвърчи.
    След 15 минути другата мутра го потупва по рамото и казва:
    - Морски, дръпни му зад,ника от водата! Така, както си я подкарал, ще изпомпаш цялото море...
  • 5 ЧИЧО МАНЧО😁

    1 0 Отговор
    ВЪВ ФИЛМА ..„С ДЕЦА НА МОРЕ”..
    ВСИЧКО Е ПОКАЗАНО В ДЕТАЙЛИ..👍....