Last news in Fakti

27 Юни, 2024 15:32 890 1

Лекарствата, които задължително трябва да сложим в аптечката през лятото

  • лекарства-
  • първа помощ-
  • аптека-
  • аптечка-
  • лято

Ето как да бъдем подготвени за изненадващи ситуации през горещия сезон

Лекарствата, които задължително трябва да сложим в аптечката през лятото - 1
Снимка: Shutterstock

Лятото е сезонът на ваканциите, пътуванията и активния отдих на открито. Независимо дали планирате дълги разходки в планината, лежерни дни на плажа или пътувания в чужбина, добре подготвената аптечка е от съществено значение за приключенията ви навън.

Ето някои основни лекарства и продукти, които задължително трябва да включите в лятната си аптечка:

1. Слънцезащитни продукти

Слънцезащитен крем

Слънцезащитният крем с висок фактор (SPF 30 и нагоре) е задължителен за предпазване на кожата от вредните UV лъчи. Избирайте водоустойчиви формули, особено ако планирате да прекарвате време във водата.

Гел от алое вера

След дълъг ден на слънце, кожата може да бъде раздразнена и изгоряла. Гелът с алое вера успокоява и охлажда кожата, помага за намаляване на възпаленията и ускорява заздравяването.

2. Средства за първа помощ

Антисептични кърпички и разтвори

За почистване и дезинфекция на рани и ожулвания е добре да имате антисептични кърпички или разтвори като кислородна вода или спирт.

Лепенки и стерилни марли

Лепенките и марлите са незаменими при малки порязвания, ожулвания и мехури. Уверете се, че имате различни размери, за да можете да покриете всякакви рани.

3. Лекарства срещу насекоми и ухапвания

Репеленти срещу комари и кърлежи

Репелентите са важни за предпазване от ухапвания на комари и кърлежи, които могат да пренасят заболявания като лаймска болест и малария.

Кремове и гелове срещу ухапвания

Хидрокортизоновият крем и антихистаминовите гелове могат да облекчат сърбежа и подуването след ухапване от насекоми.

4. Лекарства при стомашни проблеми

Пробиотици

При пътуване и смяна на хранителния режим, стомашните проблеми не са рядкост. Пробиотиците помагат за поддържане на здравословна чревна флора и могат да предотвратят диария.

Средства срещу диария

Лекарства като лоперамид (Имодиум) могат да бъдат полезни при неочаквана диария.

Лекарства срещу гадене и повръщане

Ако сте предразположени към морска болест или гадене при пътуване, лекарства като дименхидринат (Драмамин) ще ви помогнат да се справите.

5. Противоалергични лекарства

Антихистамини

Ако сте алергични към полени, прах или други алергени, антихистаминовите лекарства (като лоратадин или цетиризин) ще облекчат симптомите на алергията.

Епинефрин автойектор (EpiPen)

За хората с тежки алергични реакции, наличието на епинефрин автойектор е от жизненоважно значение.

6. Лекарства при болка и възпаления

Ибупрофен и парацетамол са полезни за облекчаване на болка и възпаления от различен произход – от главоболие до мускулни болки.

7. Специфични лекарства

Предписани лекарства

Не забравяйте да вземете всички лекарства, които приемате редовно по лекарско предписание, в достатъчно количество за периода на пътуването.

Добре подготвената аптечка може да ви спаси от много неудобства и здравословни проблеми по време на летните ви приключения. Осигурете си необходимите лекарства и продукти, за да се насладите на лятото без грижи и с повече спокойствие.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    6 0 Отговор
    Сложете един голям червен хикс на целият списък, и го заменете със студена бира или бяло вино!