Last news in Fakti

14 Август, 2023 15:58 2 528 3

Колко сладко можем да ядем след 50-годишна възраст?

  • сладко-
  • захар-
  • шоколад-
  • възраст-
  • възрастни хора-
  • 50 години

Важно е да знаем с какъв състав и по колко точно сладко можем да си позволим да ядем

Колко сладко можем да ядем след 50-годишна възраст? - 1
Снимка: Shutterstock

След като навършим 50 години, тялото не прощава много на това, което с лекота сме си позволявали на младини. В това число спада безгрижното ядене на сладкиши, бонбони, шоколади и други подобни лакомства. Как и по колко сладко можем да си позволим, след като минем заветната възраст от половин век.

1. Сладкото не може да бъде отделено от други продукти

Ако изпиете чаша чай сутрин на празен стомах, например, нивото на инсулина се повишава. И тялото ще го приеме като норма за деня, изисквайки подкрепа за него, пише zdrave.to. Така вероятно ще трябва да го направите отново с помощта на сладкиши. По този начин вие или ще ядете цял ден бонбони, еклери други сладкиши или ще се измъчвате.

Това е погрешно. Правилното нещо е да ядем сладко заедно с нещо друго - например с извара или нискомаслено крема сирене. Тя съдържа протеини и мазнини - те ще забавят скоростта на усвояване на захарта.

2. В идеалния случай - нещо натурално. Плодове, сушени плодове, естествен мед.

Ако не работи и не се търпи, тогава е добре да хапнем мед или мармалад. Ако държим на шоколад, нека да не е млечен, а да е тъмен. Той съдържа по-малко захар.

3. Трябва да разберем, че вредата за здравето е причинена не толкова от сладкото, колкото от допълнителната тежест, натрупана от нея.

Ето защо сладкото просто трябва правилно да влезе в диетата. Това се прави, както следва. Да предположим, че сте 80 кг. Горната норма на калориите, която можете да ядете на ден, за да не наддадете тегло, е 2400.

По препоръка на Световната здравна организация максималното количество сладки (свободни захари) не трябва да надвишава 10% от дневните калории. Това в случая е 240 ккал. Това са около 2 супени лъжици мед или с други думи казано малко по-малко от половин шоколад или два големи банана.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тази жена

    3 1 Отговор
    на снимката е най-малко на 80.
  • 2 Констатираща

    0 0 Отговор
    Не приемам повече от 1500-1800 калории дневно, в най-добрия случай, защото понякога и не ям, но пак пълнея. Най-опасно е да се приемат сложни с прости въглехидрати и мазнини в комбинация.
  • 3 Баба Гица

    0 0 Отговор
    Световната здравна тероризация да си съветва частните спонсори. На нас не ни трябват техните зловредни съвети. Ям си по 2 кила плодове на ден и ми е едно леко на душата. Да си заврат сладкишите в мазните тела. Те и без това са пълни с хидратирани мазнини и отрови. Подпухнали са като мишелинчета любителите на отровни сладкиши