Last news in Fakti

16 Август, 2023 13:31 1 182 1

Ядките ни пазят от депресия

  • ядки-
  • психично здраве-
  • депресия-
  • състояние-
  • предпазване

Изследователи подчертават, че е важно да консумираме ядки всеки ден, за да намалим риска от депресивни състояния

Ядките ни пазят от депресия  - 1
Снимка: Shutterstock

Ежедневната консумация на ядки може да намали риска от развитие на депресия със 17%, показват нови изследвания. Антиоксидантите в любимата добавка към бирата помагат за защитата на мозъка, съобщават испански изследователи, цитирани от БГНЕС.

„Нашите открития подчертават още една полза от консумацията на ядки“, казва Бруно Бизозеро-Перони от университета на Кастилия-Ла Манча в Испания.

Последното проучване, публикувано в списанието Elsevier Clinical Nutrition, изследва как яденето на ядки влияе върху шансовете на хората да развият заболяването. Изследователите са разгледали данни от 13 504 британци на средна възраст 57 години и са проследили дали са били диагностицирани с депресия или са употребявали антидепресанти. Те са били проследени за храненето си между 2007 и 2012 г.

Ядките, които са консумирали, включват несолени, осолени и печени бадеми, кашу, шамфъстък, както и фъстъци.

Хората, които консумирали шепа ядки всеки ден, около 30 грама, са страдали по-малко от депресия, отколкото тези, които не са яли никакви.

Бизозеро-Перони каза, че противовъзпалителните и антиоксидантните ефекти, свързани с хранителния състав на ядките, играят важна роля за намаляване на риска от депресия.

„Освен това ядките са богати на аминокиселини като аргинин, глутамин, серин и триптофан, а по-ниските нива на тези аминокиселини са свързани с депресия“, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ледена епоха

    1 0 Отговор
    Катериците са нервни понякога, но не и депресирани.