Last news in Fakti

26 Август, 2023 18:36 1 579 7

Д-р Александър Симидчиев: Защо Здравната комисия сезира ДАНС и МВР?

  • лекарства-
  • данс-
  • мвр

Има три медикамента, които липсват в момента

Д-р Александър Симидчиев: Защо Здравната комисия сезира ДАНС и МВР? - 1
Снимка: БГНЕС

От есента антибиотиците ще се предписват само с електронна рецепта.Така здравните власти се надяват, че ще се пресече безконтролната им употреба. В същото време заради острия недостиг на някои медикаменти през последните седмици, председателят на комисията по здравеопазване в парламента сигнализира ДАНС и МВР, които да проверят фирмите.

"Здравната комисия ангажира министъра на здравеопазването ежеседмично да изпраща справка за липсващи медикаменти.

Има три медикамента, които липсват в момента, осем са поставени в забранителен за износ списък, защото част от липсите се дължат на това, че лекарства, които са с относително ниска цена в България и по-висока цена в чужбина, се изнасят за сметка на нуждите на българските граждани". Това заяви в ефира на "Събуди се" д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ. По думите му това се прави с цел по-голяма печалба.

Той допълни, че два от трите липсващи медикамента са инсулини, един е мултиензимен препарат.

"Те са част от лечебната схема на хора със сериозни заболявания. Специално за диабета, това е заболяване, което ако не се лекува систематично, води до колебания на кръвната захар, които са вредни за организма в дългосрочен план", посочи още Александър Симидчиев.

"Проблемът е, че тези медикаменти влизат в България на по-ниска цена, отколкото в някои от западните държави, и тогава някой недобросъвестен може да ги изнесе и да ги продаде на по-висока цена", коментира още той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    9 0 Отговор
    Абе Симиде, лекарите на държавни болници взимат по 1.5 милиона годишно бе, точейки касата.
    Ко прайм с тях.
  • 2 Мда

    7 0 Отговор
    Не купувайте нищо от Шайка фарма! Всичко е фалшиво!
  • 3 Mури

    7 0 Отговор
    Какво значи "безконтролна употреба на антибиотици" при положение, че обвинените в К19, бяха напомпани с 3+ антибиотика в двуседмично/ако го преживееха/ лечение по протоколи и пътеки?
  • 4 хитро

    4 1 Отговор
    е измислено.Обвиняват народа в безконтролна употреба на антибиотици, за да ограничат употребата им в България, защото трябва да се пращат на Украйна. За войната там. Тук ще ни вменяват чувство за вина че сме изобщо болни. Новият протокол за лечение от здравната каса ще е чай и аспирин като в казармата. Преди войната в Украйна не ни обвиняваха в безконтролна употреба. И защо да сме виновни , че искаме да оздравеем и да спрем възпаления на вътрешните органи? При Ковид 19 изписваха по 3 антибиотика, а сега ще ме убеждават че не ни трябват антибиотици.
  • 5 Филип

    1 0 Отговор
    Всички лекарства трябва да са с електронна рецепта! След това интернет връзката трябва да се разпадне! Лекарствата трябва спешно да се изнесат, а печалбата бързо да се разпредели по върховете! А делото по лечение на болните е дело на самите болни! Да се оправят както знаят!

    Коментиран от #7

  • 6 СЗО

    5 0 Отговор
    Понеже здравната ни система не ни лекува, хората се научиха да се лекуват сами с антибиотици ...колкото и да е вредно, но все пак се излекуват. Сега искат да пресекат и самолечението, за да може повече българи да мрат.
  • 7 Град Симитли

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Филип":

    С билки и молитви.
    .... И забележи, мошенгията "хомеопатия" НЕ е забранена, напротив!