Last news in Fakti

28 Август, 2023 07:16 1 365 0

По-добра кардио фитнес подготовка, по-нисък риск от развитие на рак

  • рак-
  • тренировки-
  • кардио

Според резултатите от проучване поддържането на добра физическа форма в млада възраст може да доведе до 40% по-малък шанс за развитие на редица видове рак

По-добра кардио фитнес подготовка, по-нисък риск от развитие на рак - 1
Снимкa: Shutterstock

Поддържането на добра физическа форма в млада възраст е предпоставка за 40% по-нисък риск от рак, показва мащабно проучване.

Анализът на данни от над един милион мъже разкрива силна връзка между добрата кардиореспираторна форма и по-ниския риск от развитие на рак.

Според резултатите от мащабно дългосрочно проучване поддържането на добра физическа форма в млада възраст може да доведе до 40% по-малък шанс за развитие на редица видове рак.

Изследването, което включва анализ на данни от над един милион мъже, разкрива силната връзка между добрата кардиореспираторна форма в млада възраст и по-ниския риск от заболяване от рак.

Хората с добра кардиореспираторна форма са в състояние да правят аеробни упражнения като бягане, колоездене и плуване за продължителни периоди от време, тъй като имат здрав капацитет на сърцето и белите дробове.

Макар да е известно, че тя е свързана с по-нисък риск от някои видове рак, са докладвани малко дългосрочни проучвания на множество видове рак - досега.

Публикувайки резултатите в British Journal of Sports Medicine във вторник, изследователите установяват, че силната кардиореспираторна подготовка е свързана с по-малък шанс за развитие на рак на главата и шията, хранопровода, стомаха, панкреаса, черния дроб, червата, бъбреците и белия дроб.

Те са използвали данни от шведския регистър на наборните военнослужещи, които са започнали военната си служба между 1968 и 2005 г., като в началото на службата си, когато са били на възраст между 16 и 25 години, наборниците са преминали стандартни физически тестове.

Тестовете са включвали ръст, тегло, кръвно налягане, мускулна сила и сърдечно-дихателна годност.

По-добра кардио фитнес подготовка, по-нисък риск от рак

Констатациите показват, че тези с ниски нива на кардиореспираторна физическа подготовка са малко по-склонни към затлъстяване, по-вероятно е да са злоупотребявали с алкохол и наркотици и да имат родители с по-ниско образование, отколкото наборниците с по-високо ниво на физическа подготовка.

Окончателният анализ установява, че 84 117 от 1 078 000 мъже, участвали в проучването, са развили рак на поне едно място през средния период на наблюдение от 33 години.

В сравнение с мъжете с ниско ниво на физическа подготовка при наборна служба, по-високата кардиореспираторна подготовка е линейно свързана с по-нисък риск от развитие на специфични видове рак.

Общо 365 874 наборни войници са имали ниско ниво на кардиореспираторна годност; 519 652 са имали умерено ниво, а 340 952 са имали високо ниво.

Резултатите показват, че по-високото ниво на кардиореспираторна подготовка е свързано с 39% по-нисък риск от рак на хранопровода, 40% по-нисък риск от рак на черния дроб и 42% по-нисък риск от рак на белия дроб.

По-високото ниво на физическа подготовка обаче е било свързано и с 31% по-висок риск от рак на кожата, което според изследователите може да се дължи на повишеното излагане на слънчева светлина.

"Това проучване показва, че по-високото ниво на физическа подготовка при здрави млади мъже е свързано с по-нисък риск от развитие на девет от 18-те изследвани ракови заболявания, специфични за конкретното място, като най-значими от клинична гледна точка са нивата на риск при стомашно-чревния тракт", пишат авторите.

"Тези резултати биха могли да се използват при формирането на политики в областта на общественото здраве, като допълнително засилят стимулите за насърчаване на интервенции, насочени към повишаване на [кардиореспираторната физическа годност] при младите хора".

Макар да отбелязват, че става въпрос само за наблюдателно проучване, така че не могат да се правят конкретни заключения за причините и следствията, изследователите посочват, че констатациите са отразени в насоките на Американското дружество по клинична онкология относно физическите упражнения по време на лечение на рак.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА