Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 14:18 1 682 4

Възможни признаци на рак на гърдата, които не бива да пренебрегваме

  • рак на гърдата-
  • симптоми-
  • здраве-
  • здравеопазване

Ракът на гърдата си остава второто най-срещано онкологично заболяване при жените след рака на кожата

Възможни признаци на рак на гърдата, които не бива да пренебрегваме - 1
Снимка: Shutterstock

Октомври е световният месец за борба с рака на гърдата и отново получаваме важното напомняне за ежегодните профилактични прегледи при мамолог, които буквално могат да ни спасят живота. Защото ракът е лечим, ако е открит навреме.

Освен на лекарската преценка, трябва да разчитаме и на собствените си умения да откриваме дали има нещо нередно. Защото гърдите не са само за красота и трябва да им обръщаме необходимото внимание. Знаем, че трябва редовно да опипваме областта за наличието на бучки и ако открием такава, веднага да си запишем час при лекар.

Но, оказва се, има и някои други симптоми на рака на гърдата, които често остават пренебрегнати или просто не ги смятаме за червена лампа. И не сме само ние, показва проведено в САЩ изследване. 93% от участниците знаят колко опасни могат да са бучките, но по-малко от половината от тях могат да идентифицират останалите прояви.

А те са:

  • промени в зърното - прибрано, вдлъбнато или насочено надолу;
  • набръчкване на гърдите, което се появява, когато вдигнем ръце нагоре;
  • загуба на чувствителност в част от гърдата или цялата гърда;
  • удебеляване на кожата на гърдите;
  • секреция от зърната.

Важно е да знаем за тези евентуални симптоми, защото при повече от половината видове рак на гърдата липсва формирането на бучки. И това може да доведе до прекалено късно поставяне на диагнозата, а от там и до намаляване на ефективността на лечението и по-висока смъртност, твърди Ашли Парисър, медицински онколог, цитиран от CNN.

Ракът на гърдата си остава второто най-срещано онкологично заболяване при жените след рака на кожата. 1% от диагностицираните пациенти са мъже, като при тях заболяването се проявява с промени в зърната.

В последните години медицината постигна много в областта на ранното лечение и сега акцентът е и върху ранната диагностика, която е от съществено значение, за да се повлияе ракът от терапията. Защото единственият рак на гърдата, който е лечим, е този, който е открит рано.

Източник: lifestyle.bg


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 То от немотия вече

    0 0 Отговор
    Българина ходи на доктор, само за да види колко още му остава!
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Бре да му се не види, май че имам нещо като рак, според някои от тези симптоми....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.